Trucker die kleuter (6) doodreed aan schoolpoort vraagt vrijspraak: "Ik zag kind niet. En dat vind ik verschrikkelijk"

Mathias Mariën/Benny Proot
Een 58-jarige trucker vraagt de vrijspraak voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval aan een schoolpoort in Brugge waarbij een 6-jarige kleuter stierf. Yamen Shelleh verdween er op 22 februari bij een dodehoekongeval onder de wielen van de tientonner. Hij overleed aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. "Ik heb het kind niet gezien", zegt de trucker. "En dat vind ik verschrikkelijk."

Het dramatische ongeval laat nog steeds diepe sporen na bij de familie van Yamen. Dat bleek deze ochtend tijdens de behandeling in de Brugse politierechtbank. “Ik voel nog steeds heel veel pijn”, sprak de grootvader. Uit het pleidooi van hun advocaat blijkt dat de moeder nog dagelijks de oversteekplaats moet passeren. 

Op 22 februari gebeurde daar de dodelijke aanrijding. Een 58-jarige trucker stond te wachten aan het zebrapad ter hoogte van het Sint-Lodewijkcollege in Sint-Andries, toen de vrachtwagen plots opnieuw vertrok. “Mijn cliënt focuste zich op de weg vlak voor zich uit. Hij dacht dat de baan vrij was en focuste zich op de weg vlak voor zich uit”, verduidelijkte de advocaat van de beklaagde de situatie. Dat bleek dus niet het geval. De kleuter was bij het aanzetten van de tientonner nog aan het oversteken, waarna Yamen onder de wielen terechtkwam. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Voorzienbare hindernis?

De Nederlandse trucker kwam persoonlijk naar de rechtbank en vroeg de vrijspraak. “Het fietsertje was geen voorzienbare hindernis. Er is ook geen enkele getuige die uitsluitsel kan brengen over de manier waarop het kind overstak. Een kleuter kan impulsief reageren en luistert niet altijd. Al weet ik natuurlijk niet of dat die dag ook zo was”, aldus meester Hans Spriet. 

De discussie of het kind op zijn fietsje zat of ernaast liep, staat niet in oorzakelijk verband met het ongeval. Mocht het jongetje te voet zijn gestapt, zou het op identiek dezelfde manier gebeurd zijn”, zegt meester Dirk De Fauw, die de belangen van de familie behartigt. “Al blijft een kind een zwakke weggebruiker. Wij blijven erbij dat Yamen een voorzienbare hindernis was. De vrachtwagen was bovendien volledig uitgerust met diverse spiegels.” De trucker zelf kwam in tranen voor de rechter. “Ik heb het kind niet gezien. En dat vind ik verschrikkelijk”, sprak de man de familie toe. De rechter doet uitspraak op 20 december.

Het dramatische ongeval laat nog steeds diepe sporen na bij de familie van Yamen.
Mathias Mariën Het dramatische ongeval laat nog steeds diepe sporen na bij de familie van Yamen.10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peetje Pee

  De man heeft zo al levenslang. Veel sterkte aan beide partijen !!!!!

 • robert dumortier

  Vraag eens aan een trucker als je een dagje mag mee gaan ik denk dat u heel anders zal praten over de weg gebruikers die niet kunnen inschatten wat het is met een tien tonner door het verkeer te rijden volgens sommige weg gebruikers hebben ze op het verkeer de voorhang en als de school gedaan is zit ieder vrachtwagen chauffeur te bibberen in zijn wagen wand die fietsers hebben overal voorhang ! u moet het eens controleren als u dit ziet verstaat u niet dat er maar zoveel ongelukken gebeuren!

 • patrik dockx

  dit is niemands fout, dit is een ongeluk, sterkte aan alle partijen

 • Pierre Bonte

  Een kind blijft een kind en ik begrijp heeeeeel goed die trucker,was onlangs doodziek,verschrokken hoe een kind 13jaar oud,zomaar oversteekt op zebra pad al fietsend zonder kijken ,je beseft op dit moment van ,had het gebeurd,leg maar uit ,sterkte trucker

 • Patrick Verbelen

  Los van het feit dat hier een dodelijk ongeval gebeurd is, vind ik dat kinderen jonger dan 12 niet alleen op onze wegen horen zonder begeleiding. Zelfs volwassenen mispakken zich aan de gevaren die het hedendaags verkeer meebrengt.