Truckchauffeurs voeren actie aan snelwegparking Wetteren: "Sluiting is halve oplossing"

De snelwegparking langs de E40 in Wetteren.
BELGA De snelwegparking langs de E40 in Wetteren.
De socialistische transportbond BTB heeft deze namiddag aan de snelwegparking langs de E40 in Wetteren richting kust actiegevoerd tegen de sluiting van de snelwegparkings in het kader van de problematiek rond de transmigranten. Ook transportfederatie Febetra en beroepsvereniging Transport en Logistiek Vlaanderen tekenden present. Vrachtwagenchauffeurs kregen aan het tankstation pamfletten uitgedeeld. De actie verliep rustig en zonder incidenten. Een tiental politiemensen hield vanop afstand een oogje in het zeil.

Na een incident in de nacht van dinsdag op woensdag op de snelwegparking in Wetteren, waarbij een dode viel tijdens een vechtpartij tussen transmigranten, werd beslist om de parking tijdelijk te sluiten voor vrachtwagens. "Dit is het toppunt", zegt John Reynaert van BTB. "Deze parking zal nu drie maanden gesloten worden, ook overdag. En het is niet de eerste. Het sluiten van de parkings is een halve oplossing, een pleister op een houten been."

Reynaert beklemtoont dat vergeten wordt dat vrachtwagenchauffeurs verplichte rusttijden moeten naleven. "De truckers zullen zich nu genoodzaakt zien om hun rust te nemen op plaatsen waar het niet veilig of niet toegelaten is, zoals in de bebouwde kom, op de pechstrook, op in- en uitritten, ... Zo worden onveilige situaties gecreëerd en dat is totaal onaanvaardbaar."

"Wij vragen daarom aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon een duidelijk beleid met bewaakte parkings die die naam waardig zijn en bewaakt door professionelen. De federale wegpolitie moet meer manschappen krijgen om te kunnen ingrijpen in geval van problemen op de snelwegparkings", aldus Reynaert.

Ook Philippe Degraef van Febetra benadrukt dat de vrachtwagenchauffeurs hun rusttijden moeten kunnen naleven "in alle veiligheid en met het nodige comfort". "Een parking langs de snelweg is daar de uitgelezen plaats voor. Nu blijft 's nachts enkel nog de parking in Groot-Bijgaarden over", aldus Degraef, die oproept om een deel van de opbrengst van de kilometerheffing te gebruiken voor beveiliging van de snelwegparkings.

Een drietal leden van Vlaams Belang vatte deze namiddag ook post aan het tankstation met een groot spandoek met daarop: "Sluit de grenzen, niet de parkings".
65 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • paul stockmans

  Eén wagen van de federale politie met twee () man aan boord moet s'nachts vijf parking langsrijden, parking op, en parking af. Nu voeren de truckers (terecht) een actie: tiental politiemensen houdt toezicht, ik zou zeggen de wereld op zijn kop. En dan verwonderd zijn dat de translmigranten de BAAS zijn op de parking, ik zou zeggen regering, well done !

 • wilfried vanderhaegen

  het is toch simpel schakel de para's in nu laten wij ons gijzelen door die transmigranten .

 • vanrobaeys franky

  moest ik minister of burgemeester zijn zou mij schamen om zo een maatregel te treffen.

 • albert laurent

  Wie word er nu gestraft, de truckers en de transmigranten gaan terug vrijuit.Complete onzin om parkeerterreinen te sluiten.De enige goeie manier is die mensen zoeken, met honden ,whatever ,opsluiten en terug sturen.Zij zijn hier iligaal ,dus politiekers neem UW verantwoordelijkheid en doe wat moet ipv rond de pot te draaien.

 • Tonald Drump

  Investeer in goederentransport per spoor en via binnenscheepvaart. Op die manier kan het grootste deel van die rotvrachtwagens van de weg gehaald worden.