Trouwstoet loopt uit de hand, politie krijgt klappen, maar Franstalige rechter laat amokmakers onbestraft: "Wij eisen een Vlaamse rechtbank"

Enkele beelden die in mei vorig jaar tijdens de aanvaring met de politie gemaakt werden. Het komt tot een opstootje (l.), waarna een man tegen de grond gewerkt wordt (centraal) en vervolgens meegenomen naar het commissariaat (r.).
RV Enkele beelden die in mei vorig jaar tijdens de aanvaring met de politie gemaakt werden. Het komt tot een opstootje (l.), waarna een man tegen de grond gewerkt wordt (centraal) en vervolgens meegenomen naar het commissariaat (r.).
In mei 2017 reed een trouwstoet uit het Brusselse luidruchtig Dilbeek binnen. De politie repte zich om de colonne te begeleiden. Tijdens een controle liep het uit de hand. Twee mannen deelden klappen uit, vier agenten raakten gewond. De Brusselse rechter besliste vandaag dat de twee (24 en 30 jaar oud) vrijuit gaan. "Onthutsend", zegt burgemeester van Dilbeek, Willy Segers.

De twee mannen werden na de feiten meegenomen naar het commissariaat. Ze werden vervolgd voor slagen en verwondingen aan agenten en weerspannigheid. De Brusselse correctionele rechtbank besliste vandaag dat ze enkel schuldig zijn aan dat laatste feit, maar ze kregen de gunst van de opschorting.

Burgemeester van Dilbeek, Willy Segers, reageert ontstemd en heeft het over "kromspraak van een Franstalige Brusselse rechter". De twee werden door het parket Halle-Vilvoorde voor de rechtbank gedaagd en kozen ervoor de Franstalige procedure te volgen. Het dossier passeerde langs de 57ste kamer van de correctionele rechtbank, die besliste dat de amokmakers vrijgesproken werden voor opzettelijke slagen en verwondingen.

"Onaanvaardbaar"

"Meer dan ooit eisen wij in het arrondissement Halle-Vilvoorde een eigen aparte Vlaamse rechtbank", reageert de burgemeester. "Dit soort rechtspraak tart elke verbeelding. Het is onaanvaardbaar dat gratuit en duidelijk aantoonbaar geweld op politiemensen in functie door daders met een strafblad door een Franstalige Brusselse rechter op deze wijze wordt afgehandeld. Dit soort rechtspraak uit Brussel staat compleet in contrast met de normen en waarden die we in de Vlaamse Rand met onze gemeenschap nastreven."

Dit soort rechtspraak tart elke verbeelding. Het is onaanvaardbaar dat gratuit en duidelijk aantoonbaar geweld op politiemensen in functie door daders met een strafblad door een Franstalige Brusselse rechter op deze wijze wordt afgehandeld.

De Dilbeekse burgemeester Willy Segers

"De rechter toonde in diverse onderdelen van het vonnis allesbehalve respect voor de functie van politieman of -vrouw en dat kan ik als burgemeester, verantwoordelijk voor het uitsturen van mijn politiekorps voor ordehandhaving, absoluut niet tolereren", klinkt het nog.

"We hebben dan wel een eigen parket in Halle-Vilvoorde dat een consequent en eigen vervolgbeleid uitrolt en de lokale politiezones op het terrein hierin mee motiveert, maar daders van feiten op grondgebied van Halle-Vilvoorde worden nog steeds in Brussel berecht - waar ze bovendien nog eens kunnen kiezen voor behandeling door een Franstalige rechtbank. En intussen is algemeen geweten en nòg maar eens bewezen welke laksheid daar huist."

Volgens de burgemeester is het vonnis definitief en kan er geen beroep meer aangetekend worden.
266 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • anna Vandenberg

  Ik ben altijd tegen de splitsing van België geweest, maar nu begin ik toch stilaan te twijfelen of Vlamingen en Franstaligen of Walen wel in het zelfde land wonen. De Brusselse rechters zijn meestal PS getrouwen en hebben niet veel sympathie voor Nederlandstaligen of Vlaamse inwoners, de rechtspraak zal zelden neutraal zijn. Van mij mogen ze Brussel hebben ik kom daar toch nooit, in Antwerpen of Gent zelden.

 • Arthur Houben

  De burgemeester heeft ook nog de mogelijkheid om deze rechter aan te klagen wegens overtreden van de grondwet, verzaken aan zijn plicht om slagen en verwondingen aan ordehandhavers in functie te straffen...de rechter krijgt misschien ook 1.000€ per dag van turkse misdadigers, dat schijnt normaal te zijn in brussel.

 • Phil Haeghen

  De zoooveeelste politieke uitspraak......

 • Jos Van der Hasselt

  Vrijspraak en zonder procedurefout we gaan er geweldig op vooruit.

 • Luc Vangrunderbeeck

  Het gaat hier WEERAL om een trouwstoet van Noord Afrikanen of zigeuners, het is een richtlijn van de overheid aan de rechtbanken om deze groepen mild of niet te straffen! Eenzelfde vonnis zou in Vlaanderen uitgesproken worden. Een behandeling in een Vlaamse rechtbank zou niets veranderd hebben aan de uitspraak, integendeel: beide feiten zouden geseponeerd zijn en ze krijgen er nog een uitkering bij als vergoeding voor het "buitensporige geweld van de politie".