Trouwen in de kerk? Eerst drie voorbereidende sessies van twee uur

Blake Newman / Pexels
Wie wil trouwen voor de kerk zal voortaan eerst zijn geloof moeten verdiepen in drie voorbereidende sessies van twee uur. De bisschoppen hebben immers beslist om trouwers intenser te begeleiden, schrijven de kranten van Mediahuis.

Er werd deze week een brochure gepubliceerd met extra uitleg en een bijhorende website. "Een huwelijk is niet zomaar een contract dat makkelijk opgezegd kan worden", zegt Hilde Pex van de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal. "Trouwen doe je voor de lengte van het leven, in goede en kwade dagen. De samenkomsten maken duidelijk waartoe de geliefden zich engageren."

Tot nu toe besliste elke parochie zelf hoe een huwelijk wordt voorbereid. Maar nu beslisten de Belgische bisschoppen om de procedure uniform te maken.

"Inleiding tot christelijk geloof"
 Geert De Kerpel, woordvoerder van de Bisschoppenconferentie, benadrukt dat het niet gaat om een cursus, maar om een inleiding tot het christelijk geloof. "In een sterk geseculariseerde samenleving merken we dat het best waardevol is om dieper op het christelijk geloof in te gaan. Het is geen evidentie meer dat mensen dat allemaal weten." Het traject concentreert zich op christen zijn vandaag, een christelijk huwelijk en gezinsleven en de voorbereiding van de huwelijksliturgie. Daarnaast wordt ook sterk de nadruk gelegd op een hartelijk onthaal in de plaatselijke kerkgemeenschap.

Geen ronselpoging
Toch is het initiatief geen poging om nieuwe parochianen te ronselen. De bisschoppen verwachten van de trouwers vooral dat ze zich zullen engageren in hun huwelijk. "De hoop is dat men met vallen en opstaan het engagement dat men heeft uitgesproken waarmaakt. Komt er een engagement uit, des te beter", aldus De Kerpel.

In het decenaat van Gent is de nieuwe manier van werken al een feit. Het systeem wordt nu geleidelijk aan uitgerold over heel België, maar een termijn staat er niet op.

Poll

Wie wil trouwen voor de kerk, moet voortaan eerst drie voorbereidende sessies van twee uur volgen.

 • Terecht 36%
 • Onterecht 64%55 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bernaerts Diane

  Ik zou nu absoluut niet meer voor de kerk trouwen, maar ik vind wel: als je dat absoluut wil, moet je de regeltjes en voorwaarden er ook maar bij nemen. Ik kan me indenken dat een priester het niet leuk vindt dat je hem en zijn kerk alleen maar "voor de show" gebruikt.

 • Tony Vandermaelen

  Wat een pretentie, de mensen nogmaals de les komen lezen na al de miserie die ze al veroorzaakt hebben, na al die schijnheiligheid, na al die leugens. Waarom wordt die carnaval eigenlijk niet afgeschaft?

 • Vera Bres

  Wie wil er nu nog voor de kerk trouwen , we zijn ondertussen37 jaar getrouwd en ja ook voor de Kerk , nu denk ik , goe zot waren we !! je staat voor een pastoor die misschien in de gevangenis zou moeten zitten, je weet het niet hé ,als je bekijkt wat er de laatste jaren aan het licht is gekomen !!

 • joan lute

  De kerk gaat nu ook al voorwaarden om te huwen opleggen terwijl de kerk allesbehalve christelijk leeft. Alle Belgen moeten meebetalen voor de kerk via hun belastingen maat structurele schending van mensenrechten vinden ze doodnormaal als het holebi's betreft. Blijkbaar zij wij maar niet onze sponsoring minderwaardig omdat gelijke rechten binnen de kerk niet van toepassing zijn ongeacht de puurheid van de liefde tussen beide mannen of vrouwen.

 • Wilfried Vanden Berg

  In 1975 hebben wij ( allee ik moest dat doen omwille van de familie)maar de pastoor wou toen een privé gesprek met mijn echtgenote ivm een seksuele info.Ik heb die perverse vent daar eens goed op zijn plaats gezet. Gaat dat spelletje nu terug beginnen? Waar gaat dat eindigen?Eerst kinderen en nu dit?