Trio krijgt werkstraffen voor vandalisme bij 100-dagenfeest

THINKSTOCK
Drie jongeren die heel wat vernielingen hadden aangericht in een school in Kapelle-op-den-Bos zijn vandaag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot werkstraffen van tachtig uur. Het vandalisme vond plaats naar aanleiding van de honderddagenviering in februari 2014. De drie jongeren hadden toegegeven dat ze betrokken waren bij het vandalisme.

Ze wezen er wel op dat nog een tiental andere, minderjarige leerlingen van de school ook vernielingen hadden aangebracht. Maar zij werden zowel door de school als het gerecht ongemoeid waren gelaten.

De feiten vonden plaats in de nacht voor de honderddagenviering op 28 februari 2014. Een vijftiental leerlingen en oud-leerlingen van het Sint-Theresiacollege in Kapelle-op-den-Bos drongen de school binnen en trokken een spoor van vernieling door het gebouw. Wat begon met het omkieperen van een paar vuilnisbakken, liep al snel uit de hand zodat verschillende deuren en ramen sneuvelden en een fles azijn werd uitgegoten op een tegelvloer. Ook enkele bureaus werden overhoop gehaald.

Drie meerderjarigen
De lokale politie slaagde erin een vijftiental jongeren te identificeren, waarvan er slechts drie meerderjarig waren. Alleen die drie moesten zich voor de rechtbank verantwoorden. Stuk voor stuk gaven ze toe dat ze bij de feiten betrokken waren, maar ze zeiden dat het nooit de bedoeling was geweest zoveel schade te veroorzaken. De drie hebben nu een werkstraf van tachtig uur gekregen.

De school vroeg ook een schadevergoeding van 25.000 euro, maar daarover heeft de rechtbank nog geen uitspraak gedaan. De advocaten van het drietal stellen zich trouwens vragen bij de houding van de school. Die vroeg enkel van de drie meerderjarigen een schadevergoeding en niet van de andere jongeren of hun ouders. Bovendien vroeg ze 25.000 euro, hoewel de verzekering de schade op 4.500 had geraamd.