Treinverkeer naar hoofdstad valt stil

Het treinverkeer van en naar Brussel ligt deze ochtend zo goed als volledig stil. Dat meldt de woordvoerder van spoormaatschappij NMBS, Bart Crols. De vakbonden organiseren vandaag een provinciale actiedag in Brussel en Vlaams- en Waals-Brabant.

Op een uitzondering na rijdt er vandaag geen enkele trein van en naar de hoofdstad. Ook in provinciesteden als Leuven is dat het geval. Crols waarschuwt dat ook in de provincies waar vandaag niet gestaakt wordt, rekening moet gehouden worden met hinder. Dat gaat van vertragingen tot afgeschafte treinen.

Gisteren waren al omstreeks 21.30 uur treinen afgeschaft. Het ging om treinen die de getroffen regio's moesten passeren. Om te vermijden dat de treinen als gevolg van de vakbondsactie geblokkeerd zouden zijn op de sporen, werd al beslist ze niet meer te laten vertrekken.

Zo reden omstreeks 21.30 uur geen treinen meer vanuit Luik richting Brussel.

Als gevolg van de provinciale actiedag zullen er vandaag ook zo goed als geen hogesnelheidstreinen rijden. De ritten van Eurostar, ICE en TGV door België zijn geschrapt, en er worden zo goed als geen Thalys-stellen verwacht gedurende de hele dag. Thalys heeft overigens ook enkele aanpassingen doorgevoerd op zondagavond en dinsdagochtend. Zo werden zondagavond al enkele treinen geannuleerd, werden ze beperkt in het aantal haltes of reden ze niet naar Brussel maar bij hoge uitzondering tot Rijsel.