Treinverkeer dinsdag zeer sterk verstoord door spoorstaking: slechts 1 trein op de 3 zal rijden

Archiefbeeld
Photo News Archiefbeeld
Door de aangekondigde spoorstaking zal dinsdag tijdens de hele dag het treinverkeer zeer sterk verstoord zijn. Dat meldt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman vandaag. "Er zullen aanzienlijk minder treinen rijden dan normaal, maar door de alternatieve dienstregeling zal toch 1 op de 3 treinen uitrijden."

De Onafhankelijke Vakbond van het Spoorwegpersoneel (OVS) legt vanaf dinsdagochtend 3 uur voor 48 uur het werk neer uit onvrede met de manier waarop het beroep van treinbestuur heropgewaardeerd zou worden. Het Autonoom Syndicaat van TreinBestuurders (ASTB) en de nieuwe spoorbond Metisp-Protect sluiten zich bij de actie aan. 

De focus zal opnieuw op de piekuurtreinen liggen, vooral op de IC-treinen die de grote steden met elkaar verbinden

NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman

Door de nieuwe wet op de minimale dienstverlening bij de NMBS, moet het spoorpersoneel op voorhand laten weten of ze tijdens de staking toch willen werken. De NMBS kan zo een dienstregeling uitwerken op basis van het beschikbare spoorpersoneel.

Dinsdag, de eerste dag van de staking, zal het treinverkeer de hele dag zeer sterk verstoord zijn, zegt de woordvoerder van de NMBS. Net als bij de vorige staking is voorzien dat 1 trein op de 3 uitrijdt. "De focus zal opnieuw op de piekuurtreinen liggen, vooral op de IC-treinen die de grote steden met elkaar verbinden", zegt Dimitri Temmerman. "Van de L-treinen en van de Brusselse S-treinen zal er ook een aantal rijden. De piekuurtreinen (P) rijden amper, maar dat is op een zomerdag sowieso het geval."

Reizigers kunnen vanaf morgenochtend vroeg op de routeplanner van de NMBS zien of hun trein dinsdag rijdt of niet. Wie met het mooie weer naar de kust wil, wordt aangeraden een alternatief voor de trein te zoeken. "Door de alternatieve dienstregeling zullen er geen extra treinen naar de kust ingelegd kunnen worden. Er zullen er zelfs minder rijden dan normaal."

Morgen zal de NMBS informatie kunnen geven over de dienstregeling op woensdag.
46 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Demeyere

  1 op 3? eentje op de ganse dag en dan is er geen enkele terug

 • GUILLAUME MISSOTTEN

  En dat voor een maatschappij die enkel kan overleven door ons belastingsgeld. Privatiseren dan maar.

 • Jordy Roland

  weet je wat nog beter zou helpen ipv stakingen? Als ze ipv staken gewoon alle reizigers gratis laten rijden, zo zal de nmbs alleen ge.... zijn en hebben de passagiers er geen last meer van, en dan zouden ze veel sneller iets veranderen bij de regering dan met stakingen, aja geld verliezen doet niemand graag en dan zouden er ook nog eens geen klachten van reizigers zijn, een soort win win situatie voor beiden partijen.

 • Luc Cuypers

  T'is weer van da !

 • Fons Casteels

  "Er zal maar één op drie treinen rijden". Wel, dat is nog altijd veel meer dan bij alle vorige stakingen, toen er nul op drie treinen reden. Pendelaars zullen dus (met wat vertraging) op hun werk geraken en het treinverkeer zal niet helemaal plat liggen. Conclusie: de staking is nu al mislukt. En ze moet nog beginnen...