Treinen voortaan live te volgen op kaart met Train Map

nmbs.be/trainmap
Met Train Map kan voortaan de positie van de treinen op het Belgische spoornet live worden gevolgd.  Bedoeling is de reizigers beter te informeren, zegt de NMBS die de toepassing vandaag heeft gelanceerd. 

Op de kaart wordt de positie van alle treinen op het net weergegeven, net als de stations, het wegennet, enzovoort. Je kan er treinen zoeken op route, treintype, station of treinnummer. Eens een trein geselecteerd, verschijnt informatie over de dienstregeling, de eventuele vertraging, de voorziene haltes en de perrons.

"Deze transparantie moet de lees- en zichtbaarheid van het treinverkeer vergroten", zegt de NMBS in een persbericht.  Het is de bedoeling dat Train Map in de toekomst nog meer informatie zal bevatten, zoals bijvoorbeeld over werken aan het spoor. "We zullen de toepassing uitbreiden, ook op basis van wat de reizigers verlangen", aldus NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. Zo is het mogelijk informatie toe te voegen over de indeling van de treinen, waar er stopcontacten zijn, in welke wagon je je fiets kan plaatsen...

Ook zullen geolokalisatie en gps-signalen geïntegreerd worden voor de positionering van de treinen. Voorlopig gebeurt dat op basis van meetpunten in het spoor. Train map is beschikbaar op nmbs.be/trainmap. De hogesnelheidstreinen zijn niet te zien op de kaart. 
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jorn van Parys

  Live volgen hoe niets vooruitgaat. Geef je geld dan toch aan infrastructuur en stiptere, moderne treinen. Zit in China, hier is de trein tot op de seconde stipt, volledig geautomatiseerd. Geen treinpersoneel = geen stakingen, goedkopere tickets en een stipte aanpak.

 • BERNARD SEYS

  Een extra inspanning om de P treinen (met gratis sauna) Poperinge - Brussel en Brussel - Poperinge stipter te laten rijden alsook het inkorten van de pre-historische reistijden zouden meer geapprecieerd door de geplaagde pendelaar.

 • Wim Vivijs

  Spijtig dat hier weer (hoe)veel geld is ingestoken. :-( Net zoals die gratis wifi op de trein. Dat kost ook allemaal zoveel geld. En dan maar klagen dat ze op een oude versleten trein zitten die om de vijf voeten stil valt. Of dat de infrastructuur het begeeft door te weinig geld om te investeren in beter materiaal ... Maar ja.. iedereen heeft zo zijn prioriteiten... Gratis wifi boven op tijd komen. Dat is het motto.

 • Vera Schoupe

  Binnen 24 uur gehackt zeker ?

 • Arie Verwimp

  Er zal niet veel bewegen dan..