Treinen alweer minder stipt: minister dreigt met “impact op loon van NMBS-toplui”

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR).
BELGA Minister van Mobiliteit François Bellot (MR).
Op zestien grote lijnen is de stiptheid van de treinen dit jaar achteruitgegaan, op slechts zeven ging ze erop vooruit. "Het is dramatischer gesteld dan de officiële cijfers aangeven", zegt reizigersvereniging TreinTramBus vandaag in De Standaard en Het Nieuwsblad.

De data zijn gebaseerd op vertragingsattesten van de NMBS. Ze werden geanalyseerd door TreinTramBus, de Franstalige tegenhanger Navetteurs en consumentenorganisatie Test Aankoop. Hun rapport schetst een ander beeld dan de ­officiële cijfers van de NMBS en Infrabel. Volgens de meest recente cijfers bedraagt de stiptheid over het hele net sinds ­begin 2018 gemiddeld 87,6 procent.

Beide rapporten zijn even correct, maar baseren zich op verschillende parameters. Zo telt het spoorbedrijf een vertraging alleen als een trein te laat in het eind­station binnenrijdt. Maar vaak is vertraging in Brussel opgebouwd en wordt ze op het tweede deel van het traject goedgemaakt. Reizigers van Brussel naar Leuven komen zo wel te laat aan.

Mobiliteitminister François Bellot (MR) wil actie. "Als de tendens niet keert, zal dat binnenkort impact hebben op het loon van de topmanagers van de NMBS.”

"Wij beseffen dat we onder de verwachting scoren", zegt een NMBS-woordvoerder. De NMBS en Infrabel stelden al een actieplan op om het tij te keren.
75 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Pype

  Niet dreigen,maar doen.Dit is de enige manier om ze wakker te krijgen.

 • Eric Grosemans

  Privatiseren? Zoals met onze energievoorzieningen zeker? Wat was dat toch een goede zet om die in handen van de privé te geven.

 • ingrid grieten

  Alleen de toplui? Ook alle bestuursleden en managers.

 • Dirk Van Den Bossche

  Precies of dat we dit zullen geloven , een impact op loon van toplui. Die onbekwamen houden de hand boven hun hoofd.

 • Guido neerinckx

  Niet dreigen,doen.