Treinconducteurs tot thuis uitgescholden, vanwege verplichte naambadge

Belgische conducteurs zijn niet blij met hun verplichte naambordjes.
Bart Leye Belgische conducteurs zijn niet blij met hun verplichte naambordjes.
Het NMBS-treinpersoneel loopt sinds een paar maanden met een naambordje op het uniform. Bedreigingen via de sociale media zijn aan de orde van de dag. 

Het leek een goed idee: een naamkaartje voor al het rijdende personeel van NMBS. Noodzakelijk voor het uitschrijven van boetes. En daarbij, een beetje persoonlijk contact met de reiziger zou geen kwaad kunnen.

Dat laatste geldt dus in ieder geval niet. Enkele maanden na de introductie van naambordjes voor treinbegeleiders blijkt dat alles behalve een succes. In tegendeel, controleurs en conducteurs willen er zo snel mogelijk vanaf. Ze werden verplicht hun naam op hun uniform te dragen. Anders zouden ze volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken geen rechtsgeldige boetes meer kunnen uitschrijven, bijvoorbeeld voor overlast of zwartrijden.

We hadden vanaf de eerste dag gewaarschuwd voor problemen

Gunther Blauwens

Doodsbedreigingen

Waar de spoorvakbond al voor waarschuwde gebeurde: verongelijkte of hufterige treinpassagiers wisten degene die hen in hun ogen onrecht had aangedaan vlot opsporen via sociale media. Vervolgens kwam het tot scheldpartijen. In de meeste gevallen bleef het bij verwensingen, maar er werden ook doodsbedreigingen geuit die hard aankwamen bij de controleurs.

“We hadden vanaf de eerste dag gewaarschuwd voor problemen”, aldus aldus ACOD-vakbondssecretaris Gunther Blauwens. “Vandaar opnieuw een oproep tot gezond boerenverstand bij de beleidsmensen: vervang die naam op de badge door een uniek nummer. Zo is achteraf nog altijd te achterhalen welke treinbegeleider welke boete uitschreef, maar hoeven onze medewerkers geen represailles te vrezen tegen henzelf of hun familie.”

Ook NMBS voelde de bui hangen, maar volgens een woordvoerder was het juridisch niet mogelijk een boete uit te schrijven zonder identificatie van de controleur. De bonden eisen nu bij het ministerie van Binnenlandse Zaken dat spoorwegpersoneel hiervan wordt vrijgesteld.
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Yves Van Rossem

  Men spreekt hier over "verongelijkte of hufterige treinpassagiers " ... wat dan met omhooggevallen treinconducteurs ? Heb zelf al enkele gevallen gezien waarbij de treinconducteur ver buiten zijn boekje gaat en treinreizigers (geheel ten onrechte) de les speelt voor ... tja, zou hij het zelf weten ? In sommige gevallen mag men zelfs zeggen dat de treinconducteur zélf aan de basis ligt van het agressief gedrag van de treinreiziger.

 • Hendrik Goris

  Kan GEENS, de minister van justitie, daar niet voor zorgen? Nee? T e druk bezig met ARCO?

 • Fred De Meulemeester

  Ik solliciteer direct!... Las hier... Ritje langs Charleroi 's avonds? ... Charleroi is een lachertje! Alstublieft eh zeg... Ge zijt vrouw of man! Een vrouw mag schrik hebben, een man dat schrik heeft zou eigenlijk een vrouw moeten zijn! In wat voor wereld leven we?Gebruik sociale media als spel, maak er je leven niet van!

 • John Opdebon

  In Turkije kan je zelf niet op een tram wachten zonder pasje je moet door oortjes gaan en soms staat er zelf security dat is wat a deers dan hier

 • Peter Oosterlynck

  @Guy Dupont: Waarom 'is het maar normaal' dat deze mensen een badge dragen. Is 'maar normaal' voldoende reden dat soort bedreigingen te moeten ondegaan? Ik weet trouwens niet welke restaurants Guy Dupont bezoekt maar met uitzondering van McDonald's of Quick heb ik nog maar zelden of nooit personeel met badges gezien.