Trein ontspoort in Henegouwen, treinverkeer onderbroken tussen Zinnik en Jurbeke

rv
Ter hoogte van het station van Neufvilles bij Zinnik is rond 10.35 uur een trein ontspoord. In de trein bevond zich enkel de bestuurder. Het treinverkeer is onderbroken tussen Zinnik en Jurbeke. De materiële schade is groot. Er zijn pendelbussen ingelegd tussen de stations van Zinnik en Jurbeke, meldt de NMBS. Tussen Zinnik en 's-Gravenbrakel en tussen Jurbeke en Bergen worden vervangtreinen ingezet.

Volgens infrastructuurbeheerder Infrabel ontspoorde de trein "op een zijspoor van het station". In eerste instantie komt het er voor Infrabel op aan zeker te zijn dat de locomotief of de wagons het treinverkeer op de hoofdsporen niet hinderen. Daarom is het treinverkeer tijdelijk onderbroken in beide richtingen tussen Zinnik en Jurbeke. De bestuurder van de trein is door de hulpdiensten voor een controle naar het ziekenhuis gebracht.

De trein reed op lijn 96 tussen 's-Gravenbrakel en Bergen, vanwaar hij vrijdagnamiddag opnieuw zou vertrekken. "Lege treinen nemen soms aan lage snelheid een zijspoor om te zorgen dat die sporen gebruikt worden en te vermijden dat ze verroesten", zegt een woordvoerder van Infrabel. "Het ongeluk is gebeurd toen de trein het zijspoor opreed. De oorzaak is nog onbekend." Een onderzoek moet uitwijzen hoe het ongeluk kon gebeuren.

Volgens Infrabel is de schade aanzienlijk. Een van de twee treinstellen, die elk uit drie wagons bestaan, is omgekanteld en in een lagergelegen veld beland. "De palen van de bovenleiding zijn geraakt, waardoor de bovenleiding naar beneden is gekomen", aldus Infrabel. De hinder zou verschillende dagen kunnen aanhouden.

Het ongeval heeft vooral een impact op de treinen tussen Bergen en Brussels Airport-Zaventem en tussen Quiévrain en Luik-Guillemins. Infrabel gaat na of die treinen omgeleid kunnen worden via Ecaussinnes.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Mohamed Kabbal

    Zucht, België en het spoor is een haat-liefde relatie

  • bob jansens

    joepie weer een "misero" minder...

  • Liesbeth Van Steenbrugghe

    Lezen jullie het artikel eigenlijk voor jullie berichten plaatsen? De oorzaak is nog onbekend.

  • Geert Vanmol

    Wiel af ..... de kenners aan het woord ..... Een trein wiel word met een hele zware pers op de as geperst , aangezien het gat van het wiel 3 tiende kleiner is dan de as ..... afkomen is dus heel onwaarschijnlijk

  • guido vermeyen

    weinig info...reed ie rap-traag, uit de bocht...wiel af ?