Trein met pesticiden sukkelt van spoor in Eeklo

Illustration picture shows construction and empty tracks during the temporary closure of the North-South railway passage during construction, Saturday 29 April 2017, in Brussels. BELGA PHOTO FILIP DE SMET
BELGA Illustration picture shows construction and empty tracks during the temporary closure of the North-South railway passage during construction, Saturday 29 April 2017, in Brussels. BELGA PHOTO FILIP DE SMET
Een trein met pesticiden die de sporen tussen Maldegem en Eeklo onkruidvrij moest maken, is van het spoor gesukkeld. Toen de trein het station van Eeklo te dicht naderde , schatte de treinbestuurder het remmanoeuvre hoogstwaarschijnlijk verkeerd in. Niemand raakte gewond en ook de schade blijft beperkt. 

 In het Oost-Vlaamse Eeklo is een trein die wordt ingezet om sporen onkruidvrij te maken maandag rond 9 uur van het spoor gereden. De locomotief raakte een stuitklamp, die moet verhinderen dat het voertuig het station van Eeklo zou binnenrijden, en sukkelde van het spoor. De treinbestuurder, die een NMBS-diploma heeft, heeft het remmanoeuvre waarschijnlijk verkeerd ingeschat.

 Te dicht bij station

Het gaat om een treinstel dat een oud toeristisch spoorwegtraject van 10 km tussen Maldegem en Eeklo onkruidvrij maakt. Die trein mag het station van Eeklo niet te dicht naderen, maar dat gebeurde toch.

Bij het incident raakte niemand gewond en de materiële schade is beperkt. De ontspoorde locomotief, die 57 ton weegt, is met een kraan weer op de sporen gehesen. Infrabel kwam ter plaatse maar het passagiersvervoer is nooit gehinderd door de ontsporing.

Omdat de spoorweg wordt uitgebaat door stoomcentrum Maldegem zal een verzekeringsmaatschappij worden ingeschakeld om het dossier af te handelen.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jamiro Van Overberge

  Harken?? Wieden? Wat denk je dat ze 10km aan spoor gaan wieden

 • Frans Vermeylen

  Verbod op herbiciden! Er zijn profiteurs genoeg die zogezegd "werken" bij het spoor. Onkruid moet op een milieuvriendelijke manier verwijderd worden nooit met onkruidverdelgers en zeker niet op zo'n overbodige lijn! Wieden, harken... zijn milieuvriendelijk manier. Vergunning of niet, het moet verboden worden.

 • Frans Peeters

  Weer een reden om te staken ?.

 • rik lagrou

  is dat wel nodig onkruid vrij ?,

 • Rik Degruyter

  De onkruidverdelgingstrein, waarvan de locomotief ontspoorde aan de overweg Oostveldstraat te Eeklo bevatte geen pesticiden, maar herbiciden. De Engelse firma Weed free, eigenaar van de trein, voert deze opdracht uit op het hele net van Infrabel en heeft daarvoor de vereiste fytolicentie. De trein overwinterde bij het Stoomcentrum Maldegem. Van de overbrenging naar het nationale spoornet werd gebruik gemaakt om ook de museumlijn te bewerken.

Video