Trappisten Rochefort winnen proces tegen 's werelds grootste kalkproducent

Rochefort
De trappisten van de abdij van Notre-Dame de Saint-Rémy in Rochefort (provincie Namen)  hebben een rechtszaak gewonnen die draait om het water waarmee hun beroemde bier wordt gebrouwen. 
Links: de kalkgroeve. Rechtsboven: de trappistenabdij in Rochefort.
Google Street View Links: de kalkgroeve. Rechtsboven: de trappistenabdij in Rochefort.

De Raad van State heeft de vergunning geschorst waarmee de grootste kalkproducent ter wereld vlakbij hun klooster een groeve wil uitdiepen om nieuwe watervoorraden aan te boren.

De Waalse monniken vrezen dat de smaak van het water, en daarmee hun bruine bier, wordt aangetast door de boringen van de Belgische multinational Lhoist. Rochefort is een van de elf trappistenbrouwerijen ter wereld, waarvan er zes in België staan en twee in Nederland.

Een officieel trappistenbier moet door monniken van de orde der cisterciënzers binnen de muren van het klooster worden gebrouwen. De opbrengst is uitsluitend voor het levensonderhoud van de paters en het onderhoud van de abdij. Lhoist was al aan de voorbereidingen begonnen maar moet het werk nu stilleggen. Volgens het bedrijf staan er honderden banen op het spel en is er geen risico voor het trappistenbier.

De abdij en brouwerij van de trappisten in Rochefort.
Google Street View De abdij en brouwerij van de trappisten in Rochefort.18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Van de Velde

  De opbrengst uitsluitend voor de monniken en onderhoud abdij...dan moeten die er een prachtleventje hebben en er met mooie wagens rijden, heb immers al massa's van dat bier gedronken, de 10 is de lekkerste, zodanig sterk dat het moeilijk is je schuimrand te behouden in je glas. Prachtbier, de daaropvolgende is de gouden carolus, spijtig dat ze de zware versie van 30 jaar geleden niet meer hebben.

 • Don Tessers

  Een zeer mooie en goede gerechtigde uitspraak ten gunste van het Trappistenbier van deze monniken.

 • Christine Laevers

  Goed dat een multi-national eens zijn zin niet krijgt.

 • Geert Heylen

  Mooi !!!! Helemaal mee eens Jeanne Delvoy

 • Jeanne Delvoy

  Dit goddelijke vocht is cultureel erfgoed.Mr De Grande ,ooit als eens in de abdij geweest?Vrees van niet want dan kun je zien wie daar werkt.