Transparantie Brusselse gemeenten laat (nog steeds) te wensen over

Zicht over Brussel
Thinkstock Zicht over Brussel
De Brusselse politiek heeft nog werk op het vlak van transparantie. Dat blijkt vandaag uit een onderzoek van 'Brussels Papers', een samenwerking tussen Le Vif, RTBF, VRT, Bruzz, La Capitale, Het Nieuwsblad en Transparencia.be.

Na de mandatencrisis van dit voorjaar en de belofte van de Brusselse politici om klaarheid te scheppen in het kluwen van vzw's en zitpenningen, sloegen de zes media en Transparencia.be, een website die bestuursdocumenten openbaar maakt, de handen in elkaar. Begin juli werden de negentien Brusselse gemeenten een eerste keer aangeschreven met de vraag om alle mandaten van gemeenteraadsleden, burgemeesters en schepenen vrij te geven, samen met de vergoedingen daarvoor. 

Eigenlijk zijn ze al sinds 2006 verplicht om die informatie vrij te geven, maar slechts twee gemeenten hadden al een groot deel van hun huiswerk gedaan: Etterbeek en Watermaal-Bosvoorde. De meeste informatie van de andere gemeenten bleef beperkt tot vorig jaar. Zij moesten ook herhaaldelijk aangepord worden. Van Ganshoren kwam er zelfs helemaal geen antwoord.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Baeyens

  Veel tromgeroffel over transparantie in Brussel, maar meer zal het traditiegetrouw ook niet worden.

 • Tom Faes

  Ook de nva had een lijst beloofd voor november . Het is ondertussen al december he De Wever ! Waarschijnlijk gene tijd gehad , colakes zero drinken is belangrijker hé. Of is dat mensen bedriegen ??? Nooit meer nva.

 • diane colman

  Daar moeten ze zich mee bezig houden i.p.v. de bende van Nijvel.... dat zijn de problemen van NU ... Brussel is een wespennest

 • Herman Janssens

  Hoeverwonderlijk!!!

 • guy vanhuysse

  Natuurlijk laat dit te wensen over, omdat ze O zoveel te verbergen hebben