Traiteur mag dan toch niet opnieuw leveren aan scholen na salmonellabesmetting: beslissing op laatste moment teruggedraaid

Hervé Vervaeck (68) van het traiteurbedrijf Esthio werd naar het ziekenhuis gebracht nadat hij op het allerlaatste moment te horen kreeg dat zijn bedrijf toch geen maaltijden mag leveren aan scholen.
Hans Verbeke Hervé Vervaeck (68) van het traiteurbedrijf Esthio werd naar het ziekenhuis gebracht nadat hij op het allerlaatste moment te horen kreeg dat zijn bedrijf toch geen maaltijden mag leveren aan scholen.
Verrassend nieuws in de zaak rond de salmonellabesmetting in tientallen Oost- en West-Vlaamse scholen. Federaal minister Denis Ducarme (MR) heeft op het allerlaatste moment beslist dat traiteurbedrijf Esthio uit Harelbeke, dat verantwoordelijk werd geacht voor de besmetting, morgen dan toch niet opnieuw maaltijden mag leveren. De betrokken scholen reageren misnoegd over de late communicatie.

De voorbije weken liepen 453 kinderen uit 44 verschillende kleuter- en lagere scholen een besmetting met salmonella op. Al die scholen bestelden hun maaltijden bij traiteur Esthio uit Harelbeke. Na uitgebreid onderzoek bleek echter dat de bereide maaltijden van Esthio niet de oorzaak van de besmetting kunnen zijn. Wat dan wel de salomellabesmetting veroorzaakt heeft, is nog steeds onduidelijk.

Het Federaal Voedselagentschap zei vorige week dat Esthio opnieuw maaltijden zou mogen leveren. Te beginnen vanaf vandaag, donderdag. Maar gisterenavond besliste bevoegd minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) de leveringen van vandaag tegen te houden. Volgens de woordvoerster van Ducarme "zijn er nog vragen over de oorzaak van de besmetting". "Het is voor de minister een prioriteit om elk risico uit te sluiten. Er waren dan ook meer dan 400 besmettingen en veel hospitalisaties", luidt het.

Mijn vader Hervé is door de shock zelfs afgevoerd naar het ziekenhuis

Zaakvoeder Brecht Vervaeck

Zaakvoerder Brecht Vervaeck van Esthio, begrijpt er niets van. "Vlak voor het weekend kregen we te horen dat we vanaf donderdag opnieuw mochten produceren voor scholen. Na een zeer uitgebreid onderzoek bleek geen enkel staal sporen van salmonella te bevatten. En nu beslist de minister dat we toch nog niet mogen leveren aan scholen. Niemand weet waarom, zelfs het Voedselagentschap was verrast." Andere bedrijven kunnen wel nog maaltijden bestellen bij de traiteur.

Vervaeck vind het niet correct dat de minister zo laat reageert. Het kabinet van de minister bracht de traiteur pas woensdagavond telefonisch op de hoogte, de scholen kregen wat later een mailtje. "Scholen belden me om te vragen of dit een grap was, maar helaas. Zij zijn nu mijn allergrootste zorg. Eerst kregen ze te horen dat ze weer warme maaltijden kunnen aanbieden, en nu moeten directeurs en ouders in allerijl nog naar de bakker spurten, zodat de kinderen minstens een boterham kunnen eten. Na al die inspanningen, zowel van ons als van de klanten, komt dit keihard aan."

Voor Hervé Vervaeck (68), sinds 40 jaar zaakvoerder en vader van Brecht, werd het allemaal te veel. "Hij was net op weg om extra verpakkingsmateriaal te kopen, toen ik hem het nieuws meldde. Toen is hij onwel geworden. Momenteel ligt hij in het ziekenhuis aan de hartmonitor."

"Dit is er over"

Op sociale media uitten ook scholen hun ongenoegen. Zij kregen een korte mail dat er morgen geen leveringen zullen plaatsvinden en moeten nu dus in allerijl nog op zoek naar andere oplossingen. “De kabinetschef van minister Ducarme heeft vandaag omstreeks 18.45 uur aan onze Directeur-generaal laten weten dat de minister nog een bijkomende balans wil opmaken vooraleer traiteur Esthio opnieuw kan/mag leveren aan de scholen. Onze excuses”, zo viel te lezen in de mail.

"Dringend bericht voor alle ouders", postte de basisschool van Sint-Eloois-Vijve vanavond rond 22 uur op Facebook. "Om 20.37u kregen wij bericht dat minister Ducarme niet toelaat dat Esthio morgen mag leveren. Na heel wat telefoontjes met Esthio, de schepen ... en op zijn beurt met mevrouw Crevits (minister van Onderwijs, red.)  zit er niks anders op dan morgen boterhammen mee te brengen. Onze excuses. DIT IS ER OVER. Graag bericht zoveel mogelijk delen."
256 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ANN LIMBOS

  Wat is er mis met zelf eten maken ?

 • rita lecrivaine

  Mr Tessers die akelige gedachte krijg ik ook..worden we nu paranoia ? Met al dat liegen en bedriegen tegenwoordig van hogerhand, ge zou voor minder!!

 • Henri Troyat

  Wat mij wel verwonderde was dat de reactie van Vervaeck in zijn eerste tv-interview, hij meer bezorgd en verdrietig was vanwege het feit dat zijn firma voor het eerst in zoveel jaren geen maaltijden kon bezorgen. Hij vond dat blijkbaar belangrijker dan de gezondheid van de zieke kinderen.

 • rolle DeMuyl

  er zijn er hier weer die het artikel niet gelezen hebben . waar zijn dan de zieken van die andere firma's die daar ook bestellen

 • Dorine Dupon

  Beter de traiteur onwel dan 100 schoolkinderen. Bovendien had de minister niets gedaan en nadien waren er opnieuw besmettingen zou het ook niet goed geweest zijn en van 2 dagen boterhammen gaat niemand dood. Stop met klagen.