Tractor maakt te veel lawaai volgens bewoner, landbouwer antwoordt op de best mogelijke manier

Een ludiek bord om mensen duidelijk te maken dat ze op eigen risico een Belgisch dorp betreden.
Facebook Een ludiek bord om mensen duidelijk te maken dat ze op eigen risico een Belgisch dorp betreden.
Afgelopen zondag heeft een man contact opgenomen met een boer in Maransart, een deelgemeente van Lasne in Waals-Brabant, om zijn beklag te doen. De klager vond dat de tractor van de landbouwer te veel lawaai maakte toen hij het veld aan het bewerken was. Volgens boer Georges Focke was dit de laatste druppel. Op Facebook diende hij de man en eventuele toekomstige klagers van antwoord. Maar daar bleef het niet bij.

De landbouwer knutselde enkele ludieke informatieborden in elkaar die hij her en der heeft opgesteld. De borden leggen uit dat “mensen op geheel eigen risico een Belgisch dorp betreden”.

“Hier hebben we klokken die regelmatig luiden”, klinkt het. “Hier zijn er hanen die zeer vroeg kraaien en kuddes die in de nabijheid vertoeven. Sommige dieren dragen zelfs een bel rond de nek.”

“Hier zijn landbouwers aan het werk om jullie van voedsel te voorzien. Indien jullie dit niet kunnen verdragen, dan zijn jullie hier niet aan het goede adres”, luidt het. “Overigens in het andere geval zijn wij wel altijd bereid om jullie te laten kennismaken met onze ambacht en producten.”

Op Facebook voegde Georges eraan toe: “Wij zijn in de eerste plaats gepassioneerd met ons vak bezig, ondanks de moeilijke economische omstandigheden waarin we moeten werken en die jaar na jaar verslechteren. Elke dag zijn we aan het werk - ook tijdens de vakanties - omdat de opeenvolgende seizoenen, het weer ... ons geen andere keuze laten. En dat allemaal voor zo’n karig loon dat anderen ertoe zou aanzetten om de straat op te gaan en te protesteren.”

De landbouwer vraagt tot slot om meer begrip en steun in plaats van boeren op een ondoordachte manier te gaan stigmatiseren.
110 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roland Hermans

  Prachtig van deze boer

 • Dirk N.M. Van Caekenberghe

  Zeg aan die klager dat hij zelf eens mag gaan werken op het veld zoals 100 jaar geleden: bieten en aardappeleln rooien op de kniën, twaalf uur per dag. Dat maakte toen geen lawaai. Of anders: elektrische traktoren uitvinden? Werk aan de winkel dus!

 • jef verbietst

  ik ben dankbaar voor de boeren. Niet alleen voor eten maar ook zij er niet waren was hier alles al vol met beton gegoten.

 • Louis De Neef

  Als je op den buiten wil wonen, leer dan ermee leven ... het is niet altijd rust .. de boeren zorgen voor ons voedsel

 • Vaneylen Pierre

  Goe zo man! Blijkbaar heeft bij veel mensen, en ik vraag me af van wat die leven, geen voeling meer met de economie en landbouw. Protesteren is "in" zelf iets presteren al veel minder. Men heeft de mond vol van klimaat en milieu, doch ik kreeg een serieuze dwangsom omdat ik enkele bomen te laat rooide , die volgens de achterbuur , waarvan ik bedenk dat deze ex-militair lid was van de SS , vond dat met momenten het kruin even over de perceelgrens waaide.