Tracingapp komt er in september: hij zal voor hele land hetzelfde zijn en wordt gemaakt naar Duits model

Karine Moykens.
BELGA Karine Moykens.
Vanaf september moet er in ons land een tracingapp beschikbaar zijn om de verspreiding van het nieuwe coronavirus verder in te dijken. Dat heeft de voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing Karine Moykens gezegd in De ochtend op Radio 1. Alle regio's en deelstaten zullen de app samen ontwikkelen, waardoor het hele land met hetzelfde systeem zal werken. Dat zal gebaseerd zijn op het platform dat in Duitsland wordt gebruikt.

Al van bij het begin van de coronacrisis was er discussie over de mogelijke invoering van een tracingapp. Die zou via de smartphone kunnen bijhouden met wie we allemaal in contact geweest zijn. Volgens Moykens zou de app er nu effectief komen en hij moet tegen september operationeel zijn.

Samenwerking 

Het gaat om een samenwerking tussen de verschillende gewesten en gemeenschappen, zodat de tracingapp in het hele land dezelfde is. “Het zou maar gek zijn als je als Vlaming in Brussel werkt, met een Waal op de bus zit en dan een ander systeem zou gebruiken. Dat zou foutlopen”, aldus Moykens.


De app zal werken op basis van het platform dat gebruikt wordt in Duitsland. Dat systeem maakt gebruik van bluetooth en registreert automatisch met wie je in contact komt. Wie ziek wordt, zal een versleutelde code kunnen ingeven in het systeem. Daarna zullen alle mensen met wie hij of zij in contact is geweest, anoniem een melding krijgen dat ze contact hebben gehad met een besmet persoon en best naar hun huisarts gaan. 

Volgens Moykens zou de privacy daarbij gewaarborgd zijn. “We hebben voor het meest veilige systeem gekozen”, zegt ze. “Het wordt naast Duitsland ook gebruikt in Nederland en Zwitserland. We gaan het warm water niet heruitvinden.”

Volgens de voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing moet het nut van de app goed aangetoond worden aan de burgers. “Nu leven we nog in onze bubbels en weten we goed met wie we allemaal in contact komen, maar dat zal niet meer het geval zijn als we weer naar sport- en cultuurevenementen beginnen te gaan”, klinkt het. “We willen iedereen vragen om zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen.”

Vrijwillig

De app zal vrijwillig zijn. Volgens Moykens is hij sowieso relevant als een voldoende aantal mensen hem gebruikt.

Ook de manuele contacttracing zal blijven lopen. “Het is een én-én-verhaal”, zegt Moykens. “De contacttracers werken al volop en we blijven het technische platform dat ze gebruiken verbeteren. Dat had nog kinderziektes. Normaal, want het was de eerste keer dat we met een pandemie van deze omvang geconfronteerd werden en alles moest snel gaan.”

Lees ook: INTERVIEW. Viroloog Steven Van Gucht: “Reizen kan perfect als je het slim aanpakt” (+)
42 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Mar Pen

  In Duitsland iets gaan drinken of eten ? Je moet je eerst registreren of je contact gegevens nalaten. Duurt 2 minuten. Zo geniaal is men in BE nog niet.

 • Marc Colemont

  Zoiets moet Europees geregeld worden. Iedereen die binnen Europa werkt of op vakantie gaat moet ook verwittigd kunnen worden. Het virus stopt blijkbaar weer aan de landsgrenzen.

 • Ivan Smissen

  Ze is verkozen tot overheidsmanager van het jaar 2019 maar ze krijgt nog geen simpele tracing georganiseerd. Het toont helaas aan wat de waarde van dat soort prijzen is...

 • Lucas Botterman

  Ze doen maar. Ik voel me niet betrokken want ik heb geen slimme telefoon dus moet ik me niet het hoofd breken om te beslissen of ik al dan niet dat ding moet of wil installeren. Meer nog, ik heb nu nog een argument meer om geen smartphone te kopen.

 • Sonja Mouton

  OK voor mij, Ik heb er geen probleem mee. Omdat je dan echt mee werkt om het virus niet te verspreiden.