Trabelsi blijft achter slot en grendel

BELGA
De kamer van inbeschuldigingstelling in Antwerpen wijst het verzoek tot voorwaardelijke invrijheidstelling van terrorist Nizar Trabelsi af. Hij blijft dus in de cel tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg zijn zaak behandelt over zijn uitlevering aan de Verenigde Staten, zegt zijn advocaat Marc Nève.

"Het parket-generaal verzet zich tegen zijn vrijlating, omdat de zaak over de uitleveringsprocedure van mijnheer Trabelsi snel kan voorkomen voor het Europees Hof in Straatsburg. Ik ben het daar niet mee eens: het kan nog maanden, misschien zelfs jaren duren voor zijn zaak daar behandeld wordt en daarom vind ik dat hij in afwachting daarvan moet worden vrijgelaten", zegt Nève.

Uitlevering
De ex-profvoetballer met de Tunesisch-Belgische nationaliteit zit sinds september 2001 achter de tralies. Hij werd in 2004 tot tien jaar cel veroordeeld voor het beramen van een terroristische aanslag op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel in Peer. De Verenigde Staten vragen al sinds 2007 om zijn uitlevering. Ons land ging daar op in, maar de daadwerkelijke uitlevering kan pas gebeuren als hij zijn straf hier heeft uitgezeten. Sinds maart is dat nu het geval. De advocaten van Trabelsi zijn intussen echter naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg gestapt om de vraag tot uitlevering aan te vechten.

Vrij onder voorwaarden
"Ik heb de motivering nog niet gezien, maar het staat wel vast dat de KI de beslissing van de raadkamer van Hasselt heeft hervormd", zegt meester Nève. De raadkamer was twee weken geleden wél nog bereid om Trabelsi vrij te laten onder voorwaarden, waaronder een vast adres behouden, 's nachts in zijn woning blijven en zich wekelijks melden bij de politie. Het federaal parket ging daartegen echter in beroep, waarna de kamer van inbeschuldigingstelling de knoop moest doorhakken. "Mogelijk ga ik later opnieuw een verzoek indienen tot voorwaardelijke invrijheidstelling, als er nieuwe elementen zijn", aldus de advocaat.

Geïsoleerd
"Mijnheer Trabelsi is een ander mens sinds zijn veroordeling en heeft al-Qaida afgezworen. Mijn cliënt heeft het ook fysiek en psychisch moeilijk met zijn detentie. Die duurt al te lang, onder te moeilijke omstandigheden. Hij is ook totaal geïsoleerd. Hij is bevreesd voor zijn uitlevering en ik ook", aldus zijn advocaat.