Touring zet bakfietsen in voor pechverhelping

Beeld ter illustratie.
iStock Beeld ter illustratie.
Touring zet vanaf morgen twee elektrische bakfietsen in voor pechverhelping. De mobiliteitsorganisatie start die dag, de autoloze zondag, met een pilootproject in Gent en Brussel, twee steden met een verschillende mobiliteitsproblematiek. "De motivatie is dubbel: efficiënter en sneller hulp verlenen én de 'vergroening' van de vloot", meldt Touring.

Gent en Brussel kampen volgens de mobiliteitsorganisatie elk met hun specifieke mobiliteitsproblemen. "Dat maakt het voor pechverhelpingsdiensten niet altijd makkelijk om snel ter plaatse te komen", legt Danny Smagghe van Touring uit. "Om hieraan het hoofd te bieden, sturen we vanaf morgen twee wegenwachters de weg op met een elektrische bakfiets. Op die manier kunnen we de structurele en bekende bottlenecks letterlijk omzeilen."

Het gaat om een pilootproject in twee steden, maar Touring heeft de ambitie om de vloot stapsgewijs te "vergroenen". De twee uitverkoren wegenwachters zijn fervente fietsers en hebben mee de bakfiets ontwikkeld. Er kan tot 70 kilogram aan gereedschappen mee. Na onderzoek en testen is gebleken dat een lading van maximaal 45 kilogram volstaat en de wendbaarheid van het voertuig niet in het gedrang brengt.

Touring weet naar eigen zeggen goed wat de meest voorkomende pannes zijn en hoe ze te verhelpen. In quasi de helft van de gevallen gaat het om problemen met de batterij of de banden. "Dergelijke euvels kunnen doorgaans opgelost worden met de apparatuur en producten die beschikbaar zijn in de bakfiets. Maar ook veel elektrische en elektronische problemen kunnen ter plaatse uitgeklaard worden. In de praktijk biedt een wegenwachter in 9 van de 10 pechgevallen soelaas", aldus Smagghe. 

De fietswegenwachters zullen niet alleen chauffeurs in nood helpen, ze hebben ook alles aan boord om pannes aan elektrische fietsen te verhelpen.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  Waren die eerste pechverhelpers geen motards met side-car ?in feite ook een bakfiets, terug in de tijd...

 • Walter Corneel

  Misschien kunnen sommige bestuurders die op amper een paar km wonen van hun werkplek ook een bakfiets aanschaffen Tis triestig dat sommigen een bedrijfswagen krijgen en amper op 12 km van hun werkplek wonen en liever er bijna een uur overdoen terwijl ze met een electrische fiets in amper 20 minuten kunnen aanwezig zijn

 • Ludwig Vanden Boer

  Het begin van het einde, de automobilistenvereniging stapt over op de (bak)fiets.

 • Gino Denil

  Daar zit iets in. Als vergroening in de toekomst de gratis bakfiets van de werkgever, voor het woon-werk verkeer.