Touring start mobiele dienst bij verkeerd tanken

BELGA
Mobiliteitsorganisatie Touring ziet het aantal interventies voor pech door verkeerd tanken al een aantal jaar stijgen. Daarom start de organisatie vanaf half juni een nieuwe dienst waarbij de bestuurder ter plaatse wordt geholpen en de wagen niet naar een garage moet voor een duurdere herstelling. Touring stelde vandaag de daarvoor speciaal uitgeruste interventiewagens voor. Het gaat om een 'unicum' in België, klinkt het.

Vorig jaar waren er bij Touring 7 procent meer tussenkomsten voor pech door verkeerd tanken dan in 2012. In vier jaar tijd steeg dit van 2.694 interventies in 2010 tot 4.160 in 2013. "De hoeveelheid verkeerd getankte brandstof hoeft niet veel te zijn, maar eens het in de leidingen zit, is dat nefast voor de motor", zegt Danny Smagghe, woordvoerder van Touring.

Om de bestuurder sneller te helpen neemt de organisatie nu bestelwagens in dienst die uitgerust zijn met een brandstoftank van 300 liter. Met die tank pompt de wegenwachter de brandstof langs de voorzijde uit de wagen. "De brandstof wordt dan gescheiden en gerecycleerd voor hergebruik", aldus Smagghe. De wagens zijn ook uitgerust met standaardgereedschap om andere interventies uit te voeren. "We hebben de mosterd gehaald in Groot-Brittannië", zegt Smagghe nog. Daar rijdt een 70-tal dergelijke interventiewagens rond. Ook in Nederland draait het systeem proef.

Bij het wegpompen van de brandstof worden absorberende doeken aangebracht die moeten voorkomen dat brandstof in het milieu lekt. Ook zijn de verschillende leidingen en aansluitingen voorzien van een antileksysteem. "Verwijderen van verkeerd getankte brandstof moet op een professionele en ecologisch verantwoorde manier gebeuren", aldus Touring.

Voorlopig gaat het om twee voertuigen en een gespecialiseerd team die op de as tussen Brussel en Antwerpen zullen worden ingezet. Daarna wordt het systeem uitgebreid, naargelang de vraag. Mogelijk gaan alle wegenwachters van Touring, bijna 300, met het systeem aan de slag. Een interventie voor verkeerde brandstof duurt gemiddeld 45 minuten per wagen.