Touring: "Het is hoog tijd om winterbanden op te leggen"

Ronny De Coster
Mobiliteitsorganisatie Touring raadt iedereen aan om hun winterbanden op te leggen nu de temperatuur overdag onder de zeven graden duikt. "Mensen die hun zomerbanden willen laten vervangen, doen dat best zo snel mogelijk. De wachttijden bij bandencentrales kunnen hoog oplopen", aldus woordvoerder Danny Smagghe aan VTM NIEUWS.

Zodra de temperatuur onder de zeven graden daalt, bieden winterbanden een betere grip op het wegdek. Het is nu dus hét moment om de zomerbanden te vervangen. "Mensen stellen die bandenwissel elk jaar uit omdat ze vaak denken dat het warmer zal blijven, maar dat is nu dus niet het geval", aldus Smagghe. "Mensen die winterbanden willen opleggen, maken best zo snel mogelijk een afspraak. Normaal gezien raden we aan om zes maanden winterbanden op te leggen en de andere helft van het jaar zomerbanden."

Betere grip

Winterbanden bieden een betere grip op het wegdek. "In winteromstandigheden en op een nat wegdek is het gevaarlijker met zomerbanden omdat het rubber hard wordt en de stabiliteit van het voertuig minder goed is. Het rubber van winterbanden is zo ontworpen dat het ook bij koude temperaturen soepel blijft en dus voor een beter contact met de weg zorgt." Winterbanden verminderen ook aanzienlijk het risico op aquaplaning doordat ze een dieper en ander profiel hebben dan zomerbanden. Ze zijn dus niet enkel bij sneeuw zinvol.

Winterbanden in minder veilig in de zomer

Het hele jaar door met winterbanden rijden, is volgens Touring een slecht idee. "Winterbanden zijn in de zomer minder veilig. Wanneer de temperaturen boven de zeven graden gaan, kan je de remafstand beter beheersen met zomerbanden. De stabiliteit is dan beter omdat het rubber zachter blijft. Het is dus niet goed om het hele jaar door met winterbanden te rijden. Je hebt wel all seasonbanden. Die kan je het hele seizoen gebruiken." Zo'n band zou wel minder effectief zijn bij sneeuw dan een echte winterband. 

Niet verplicht

Winterbanden zijn wettelijk niet verplicht in ons land. "Winterbanden zijn in bepaalde situaties veel veiliger, maar toch willen we niet dat ze verplicht worden. Iedereen moet voor zichzelf uitmaken of ze de bandenwissel doen. Niet iedereen rijdt ook evenveel kilometers", klinkt het bij Touring.

Kostprijs

De kostprijs van winterbanden schrikt veel mensen af. Gemiddeld kosten vier winterbanden 500 euro en kost een extra set velgen voor de banden minstens 200 euro. Maar als je de banden eenmaal hebt gekocht, zit je bij een jaarlijks gemiddelde van 15.000 kilometer goed voor vijf jaar.

Voorzichtigheid

Mobiliteitsorganisatie Touring benadrukt dat je ook met winterbanden voorzichtig moet rijden. "Sommige bestuurders gaan roekelozer rijden met winterbanden en dat kan ook zeker niet de bedoeling zijn. Het is geen middel om de cowboy te gaan uithangen", besluit Smagghe.
38 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • chantal vanlaere

  geldklopperij, en veel slijtage hoger verbruik , beter verstand gebruiken,

 • Christian Delgoffe

  Het merkwaardige is dat men enerzijds per regio de snelheid op de gewone wegen bepaalt maar dat men eenzelfde regeling voorstelt voor de winerbanden. Mijn insziens (en ik spreek uit ervaring) is dit noodzakelijk voor alle vervoer ten zuiden van de lijn Samber - Maas, zeker en vooral voor het vrachvervoer - en dit vanaf 15 november met strikte controles door de (teveel afwezige) wegpolitie ! Elk jaar plaats ik mijn winterbanden na 15 november tot medio april

 • Danny Vervloet

  20 jaar geleden geraakte ik met mijn Mercedes met achterwielaandrijving de straat niet uit op zomerbanden toen er sneeuw lzg.Winterbanden gekocht en lukte vanzelf toen. Vals gevoel van veiligheid ? Dikke zever. Bewezen efficiëntie ja. Ook als het koud is en droog. Zomerbanden worden hard en de grip is weg. Ik rij wel met een auto met power en niet zoals de bomma.

 • Yvan Lissens

  Winterbanden? Niet te vinden voor mijn Suzuki Burgman 650. Mijn auto rijdt 1000 km/jaar, ook nutteloze kost dus.

 • Jos Temmerman

  Ze willen de mensen wijsmaken dat je 75.000km met die banden kan doen hahaha , een hoog verbruik en veel lawaai dat krijg je ja, op die overbodige banden.