Touring contacteert Brusselse burgemeester in snelheidslimiet

De automobilistenvereniging Touring vraagt de aanpassing van de snelheidsbeperking op de Brusselse Dennenboslaan in het Terkamerenbos. Bij een snelheidscontrole bleek daar in de nacht van vrijdag op zaterdag maar liefst negen op de tien bestuurders te snel te rijden. De vereniging gaat de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans nu een brief schrijven.

Ukkel
Aanvankelijk meldde het Brusselse parket zondag dat de snelheidscontrole had plaatsgevonden in de Dennenboslaan in Ukkel. Dat bleek fout te zijn, zo bleek na contact met de parketmagistraat vandaag. De Ukkelse politie liet vandaag weten dat ze helemaal geen controles had gedaan op die plaats. De actie bleek uiteindelijk te hebben plaatsgevonden op Brussels grondgebied, door de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene.

Evaluatie
Touring had gisteren aangekondigd dat het een brief ging schrijven naar de Ukkelse burgemeester, maar richt haar pijlen nu op zijn Brusselse collega. Ze vraagt hem om de snelheidslimiet in de Dennenboslaan te evalueren. "Wanneer 90 procent van de bestuurders te snel rijdt, is er veelal niets mis met de bestuurders, maar wel met de snelheidslimiet", zegt Touring.

Brede laan
De automobielclub ging vandaag ter plaatse en stelde vast dat dat het geval is. "De Dennenboslaan is een eenrichtingsstraat die heel breed is. Door het wegbeeld rijden de automobilisten makkelijk 70 in plaats van 50 km/uur, en dat is niet verwonderlijk", aldus Moniek Denhaen van Touring.

V85-regel
Touring vraagt nu dat burgemeester Thielemans de snelheidslimiet zou evalueren en dat hij er de V85-regel zou toepassen. Met die regel kan volgens Touring eenvoudig worden nagegaan of een snelheidslimiet overeenstemt met de weg en zijn omgeving. "Het is de snelheid die door 85 procent van de automobilisten niet wordt overschreden op een weg met vlot verkeer in normale weersomstandigheden", luidt het.

Clementie
Touring liet eerder al weten dat het een brief zal sturen naar het parket van Brussel met de vraag om rekening te houden met het "abnormaal hoog aantal snelheidsoverschrijdingen" en om die reden de pv's van de bestuurders die minder dan 70 km/uur reden naar de prullenmand te verwijzen. Voor wie harder reed, vraagt Touring geen clementie. (belga/ka)

UNKNOWN