Totale decumul en provincies afschaffen: Ecolo lanceert twintig voorstellen voor nieuw politiek bestuur

Zakia Khattabi & Patrick Dupriez.
Photo News Zakia Khattabi & Patrick Dupriez.
Eerst het openbaar bestuur en de politieke praktijken saneren, pas dan praten over de vorming van nieuwe meerderheden in Brussel en Wallonië. Met dat devies wil Ecolo een uitweg zoeken uit de politieke crisis in Franstalig België. De groenen stuurden vandaag alvast een twintigtal concrete voorstellen voor hervormingen naar de overige partijen. Sommige vereisen een tweederdemeerderheid om goedgekeurd te worden.

Op het lijstje van Ecolo prijkt onder meer het totale decumuleren van mandaten, de plafonnering van vergoedingen voor publieke mandaten, de oprichting van een kadaster met publieke mandaten en de invoering van strengere sancties tegen deontologische ontsporingen.

"Kwestie van efficiëntie"
Daarnaast pleiten de groenen ook voor de afschaffing van de provincies in Wallonië en een inperking van het aantal schepenen in de Brusselse gemeenten met 30 procent. "Dit is een kwestie van efficiëntie. We moeten een meer coherente organisatie van de Brusselse gemeenten bekomen", stelde covoorzitter Zakia Khattabi.

In Wallonië wil Ecolo de kieskringen hertekenen. Bedoeling is dat die kieskringen minstens vijf verkozenen leveren. Daarnaast moet er een regionale kieskring voor het Waalse parlement opgericht worden en moeten de apparenteringsregels herzien worden.

CETA
Tenslotte breken de groenen ook een lans voor het recht op regionale volksbevragingen, bijvoorbeeld over internationale akkoorden als CETA. Ecolo wil ook een wetgevend initiatiefrecht voor burgers in het leven roepen en gemengde commissies van volksafgevaardigden en burgers installeren in de parlementen.

"Die maatregelen zijn niet allemaal te nemen of te laten", beklemtoonde covoorzitter Patrick Dupriez. "Maar het is hierover dat wij momenteel willen praten." De groenen hopen tegen de nationale feestdag van 21 juli met de andere partijen een akkoord te bereiken over deze zaken. Pas dan kan er over regeringsvorming gepraat worden.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carine De ware

  Provincies=profitariaat!!!! Afschaffen

 • Aaa Aaa

  Ze gingen zoveel afschaffen . Moeilijk jezelf afschaffen he

 • diederik van amber

  Provincies afschaffen en niet durven komen aan de gemeentegrenzen in brussel. Ecolo is geen haar beter

 • Johan Maes

  Denk maar aan mie Volvo, 1 van de grootste cumulaars dieAntwerpen ooit heeft gehad !!!! Waar GROEN goed in is, voor hun eigen volk zorgen en de media bespelen.