Totale cijferblack-out: niemand bij justitie kan nog statistieken publiceren

Justitieminister Koen Geens (CD&V).
BELGA Justitieminister Koen Geens (CD&V).
Het College van Hoven en Rechtbanken geeft dit jaar geen statistieken vrij. Dat zal ten vroegste volgend jaar gebeuren. Het is de eerste keer sinds 1999 dat geen statistieken kunnen worden gepubliceerd over de werking van de rechtbanken en hoven. Dat meldt De Tijd.

Navraag van de krant leert dat de cijfers die bij de verschillende hoven en rechtbanken vorig jaar zijn verzameld onvoldoende betrouwbaar zijn gebleken om ze in nationale statistieken te gieten. Dat zou het gevolg zijn van de plannen om de hoven en rechtbanken zelf bevoegd te maken voor hun management en budgetbeheer.

Daarmee is Vrouwe Justitia een blinde vlek geworden. Want de parketten en parketten-generaal, die de strafonderzoeken leiden in ons land, hebben al sinds 2016 geen statistieken meer vrijgegeven.

"Justitie heeft nood aan duidelijke statistieken", zegt justitieminister Koen Geens (CD&V), die geïnterpelleerd werd door Kamerlid Véronique Caprasse (DéFI). Geens deed naar eigen zeggen een voorstel aan het College van Hoven en Rechtbanken en aan het College van het Openbaar Ministerie. Die zouden samen met de federale overheidsdienst Justitie een orgaan voor 'business intelligence' moeten oprichten.

Vrouwe Justitia
Shutterstock Vrouwe Justitia44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Francois stras

  nog maar een bewijs hoe justitie / het gerecht in Belgie werken !! we zitten met een wanbeleid en de "baas " minister Geens van de CD&V kan beter voor de kerkfabriek gaan werken , enfin werken er dan zijn hé ,want meer kan hij toch niet

 • ingrid grieten

  Hoe kan een simpel cijfer onbetrouwbaar zijn? Een 1 is een 1 en een 2 is een 2, een plus is een plus en een min is een min. Hebben ze daar al moeite mee binnen justitie?

 • Gilbert Vermeersch

  Wetsvoorstel voor 1man 1stem voor Iedere sten gerechtigde. Voor controleerbare 6-14miljard/jaar solidariteit naar WalloBru. Voorstel tegen splitsen en pro Confederatie á la CH. 25.000 moeten toch makkelijk te vinden zijn. Wel beste Calvo, hoger genoemde voorstellen, mèt 25.000 ondertekent, zullen het nooit halen..

 • vanaeken jokke

  Het wanbeleid van justitie mag voor de verkiezingen niet bekend gemaakt worden dat is de enige reden.CD&V gebuisd voor alle ministers federaal zowel als Vlaams.

 • Jan Boden

  Alles wat de CD&V in handen krijgt gaat onherroepelijk kapot.

Video