Tot zes jaar cel én 179.000 euro schadevergoeding voor overval op Antwerpse juwelier

iStock
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft twee mannen veroordeeld tot zes en vijf jaar cel voor de overval op een juwelier aan de Steenhouwersvest in Antwerpen. Ze gingen met de inhoud van de kluis aan de haal. De beklaagden moeten ruim 179.000 euro aan schadevergoedingen betalen.

De winkelbediende van O! Jewelry liet op 22 juli 2016 twee Oost-Europese mannen binnen. Eén van hen, beklaagde Eriks A., was twee dagen eerder al naar een ring komen kijken. Toen ze de kluis opende om de ring te nemen, werd ze door Valdis B. vastgegrepen en op de grond geduwd. De vrouw werd aan handen en voeten vastgebonden met colsonbandjes en haar mond werd dichtgeplakt. De daders dreigden ermee haar te doden, als ze zich niet rustig hield. Ze staken de inhoud van de kluis in twee zakken en gingen er vandoor.

Ook overval in Zweden

De overvallers werden gefilmd door de camera in de zaak. De foto's werden internationaal verspreid en dat leverde een positieve reactie op van Zweden. Valdis B. en Eriks A. hadden op 1 juni 2016 ook daar een juwelier overvallen. Ze werden in Zweden veroordeeld tot 2,5 jaar cel.

Vorig jaar werden ze tijdelijk overgeleverd aan België. De beklaagden bekenden de feiten: ze hadden gefeest en hadden geld nodig. Na de overval waren ze met een bus naar Letland gereden, waar ze de buit verkocht hadden. Ze hadden ieder 25.000 à 30.000 euro opstreken.

Fikse schadevergoeding

Valdis B. werd al meermaals in Estland, Letland en Zweden veroordeeld voor overvallen en inbraken. De procureur noemde hem "onverbeterlijk". Hij kreeg zes jaar cel. Ook Eriks A. liep al enkele veroordelingen op. Hij vliegt nu vijf jaar achter de tralies. Ze moeten de winkelbediende 11.960 euro schadevergoeding betalen. De vrouw was diep onder de indruk van de feiten en kampt nog altijd met posttraumatische stress. De beklaagden moeten ook 167.394 euro schadevergoeding betalen voor de verkochte buit. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • hugo van de velde

    En terecht.!