Tot vijf jaar cel voor grootschalige speedhandel die 1,3 miljoen euro opbracht

thinkstock
Tien beklaagden hebben op de correctionele rechtbank van Kortrijk celstraffen tot vijf jaar gekregen voor hun aandeel in een grootschalige speedhandel. Voor de meesten van hen werd een aanzienlijk deel van de straf uitgesteld, maar ze moeten zich wel aan een aantal voorwaarden houden. De drugswinsten worden door het parket in totaal geschat op ruim 1,3 miljoen euro. De bende zou zowat 150 kilogram speed verkocht hebben.

In totaal tien beklaagden werden gelinkt aan de verkoop van speed in Roeselare. De eerste twee beklaagden, die ten tijde van de handel een paar waren, werden vervolgd voor de verkoop van 47 tot 58 kilogram speed. Zij krijgen, in staat van wettelijke herhaling, beiden vijf jaar, de zwaarste straffen. Voor de man is 30 maanden daarvan effectief. Zijn voormalige vriendin krijgt twee jaar effectief. Voor beiden wordt ook 50.000 euro verbeurdverklaard.

"De strafmaat is bepaald gelet op de gigantische hoeveelheden en het feit dat een deel van de verkoop binnen een vereniging plaatsvond. Een aantal beklaagden heeft er zich ondanks recente veroordelingen niet van weerhouden om nieuwe feiten te plegen", motiveerde de strafrechter zijn vonnis.

Acht overige beklaagden krijgen tot vier jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Voor de helft van hen oordeelde de rechtbank dat ze geen deel uitmaakten van de vereniging, maar wel strafbaar zijn aan de verkoop van drugs. Ze krijgen ook boetes tot 15.000 euro.