Tot twee jaar cel gevraagd voor het stelen van auto en crash tegen politiecombi

De gestolen wagen reed met hoge snelheid door de drukke Nationalestraat en werd daar opgemerkt door politieagenten die de achtervolging inzetten.
Walter Saenen De gestolen wagen reed met hoge snelheid door de drukke Nationalestraat en werd daar opgemerkt door politieagenten die de achtervolging inzetten.
Het openbaar ministerie vordert celstraffen tot twee jaar voor twee mannen die vervolgd worden voor gewapende weerspannigheid. Ze reden na een wilde achtervolging, tegen een politiecombi met een gestolen wagen. De twee inspecteurs liepen een whiplash op en waren 17 en 21 dagen arbeidsongeschikt.

De politie wilde op 10 november 2017 op de Slachthuislaan in Antwerpen een auto controleren, die drie dagen eerder gestolen werd aan een supermarkt. De bestuurder reed echter in de tegengestelde rijrichting over het fietspad weg en bracht zo het leven van enkele fietsers, onder wie een moeder met haar kind, in gevaar.

Daarna wilde hij ter hoogte van de Stenenbrug de middenberm van de Noordersingel oversteken, maar daar botste hij op een combi. De wagen begon te tollen en raakte ook nog een bestelwagen. De bestuurder en de passagier sloegen na de crash op de vlucht.

Passagier “weet van niets" 

De passagier, Roberto E.M., kon gevat worden. Hij verklaarde dat hij die dag vanuit Barcelona naar Antwerpen was gekomen. In het station had hij een Chileen aangesproken voor een slaapplaats. Hij was met hem meegereden, maar wist niet dat de auto gestolen was.

In de wagen werd een rugzak met inbrekersmateriaal teruggevonden. Aan de Stenenbrug werden een gsm, zaklamp en jas aangetroffen, die de bestuurder in zijn vlucht had weggegooid. Via de simkaart en foto's van een overschrijving kon hij geïdentificeerd worden als German O.S.

Beide beklaagden lieten verstek gaan op het proces. De procureur vorderde voor Roberto E.M. één jaar cel en een geldboete van 1.600 euro. Voor German O.S., die naast gewapende weerspannigheid ook vervolgd wordt voor de diefstal van de wagen, vorderde de procureur twee jaar cel en 2.000 euro boete.

De twee inspecteurs die gewond raakten en nog twee andere inspecteurs die bij de achtervolging betrokken waren, stelden zich burgerlijke partij en vragen een schadevergoeding, net zoals de stad Antwerpen als hun werkgever.

Het vonnis volgt op 11 maart.

Walter Saenen2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Verstrepen

    Niets dus, dank zij onze goed minister moet je niet zitten als je maar twee jaar krijgt.

  • ivan DEJONGHE

    het ergste is ze krijgen zeker geen celstraf voor de diefstal van de wagen maar wel meer om de crash tegen de politie wagen