Tot acht jaar cel gevorderd voor fatale duiveluitdrijving

Op het proces over de duiveluitdrijving die Layla A. (18) uit Antwerpen fataal werd, heeft het openbaar ministerie acht jaar cel gevorderd voor gebedsgenezer Othmane G. (32) en vijf jaar cel, waarvan twee jaar effectief, voor haar ouders Hamid A. (74) en Aicha E.A. (50). Uit het onderzoek is niet gebleken wie het bijtend product aanbracht dat de zware brandwonden veroorzaakte. Mogelijk was het Layla zelf, die blijkbaar ook geloofde dat er duivels in haar zaten.

Aanklager Bart De Smet schetste donderdag een heel ander beeld van de feiten dan de burgerlijke partijen. Hun stelling dat Layla aan een duiveluitdrijving werd onderworpen omwille van haar lesbische geaardheid, is volgens hem slechts een veronderstelling. "Layla zou daar al in mei 2009 met haar moeder over gesproken hebben, maar Aicha schakelde pas in oktober de gebedsgenezer in. Dan lijkt het mij geloofwaardiger dat het omwille van haar eetstoornis was. Homoseksualiteit wordt in hun cultuur ook niet toegeschreven aan duivels."

Haar ouders hadden een afspraak met een pediater, maar die was nog ver weg en Layla werd steeds depressiever en magerder. Ze woog nog maar amper 34 kilo. Haar ouders zochten daarom raad in het Marokkaanse volksgeloof en dachten dat er 'djinns' of duivels in haar zaten die haar eten stalen. Aicha E.A. haalde Othmane G. erbij en drong aan op een uitdrijving.

Drie dagen
Die begon op 7 oktober 2009 om middernacht en duurde drie dagen. In het begin las hij koranverzen voor, besprenkelde hij Layla met heilig water en liet hij haar een ontsmettende stof ruiken. "Layla geloofde er zelf ook in. Ze vertelde een vriendin de volgende dag hoe een imam de boze geesten in haar buik had opgeroepen en hoe er eentje uit haar mond was gekomen. Ze had ook haar broodje met heilig water besprenkeld."

Toen Layla niet beter werd, had Othmane G. haar geslagen en kokend water over haar gegoten, terwijl ze in haar pyjama in een bad met lauw water zat. Hij ontkent dat, maar haar ouders, zijn gedrag na de feiten en ook een test met de leugendetector tonen het tegendeel aan. Het kokend water had echter niet tot haar dood geleid.

"Volgens de wetsdokter stierf Layla aan een combinatie van vochtverlies, uitputting en de toxische effecten van chemische brandwonden die door een sterke base, zoals ontstopper, veroorzaakt werden. Het onderzoek heeft niet kunnen aantonen wie die bijtende stof heeft aangebracht", aldus De Smet.

Een college van deskundigen sluit niet uit dat het Layla zelf was. Het meisje leed aan een psychose en had een vertekend beeld van de werkelijkheid. Ze geloofde dat er duivels in haar buik zaten en mogelijk probeerde ze die met het product er zelf uit te verdrijven.

Geen kwade bedoelingen
Van foltering, zoals de burgerlijke partijen aanvoeren, is er volgens de aanklager geen sprake. Haar ouders en ook de gebedsgenezer hadden geen kwade bedoelingen en probeerden haar enkel op hun manier te helpen.

Morgen pleit de verdediging, want de beklaagden beslisten in extremis om toch niet verstek te laten gaan.