Tot 8 jaar voor Indische mensensmokkelaars in Brussel

De Brusselse correctionele rechtbank heeft deze middag 15 Indiërs veroordeeld omdat ze tussen juni en november 2009 een 170-tal illegalen naar Groot-Brittannië hebben gesmokkeld. Ze kregen celstraffen van anderhalf tot acht jaar. Voor meer dan de helft van de verdachten was het de tweede veroordeling op enkele maanden tijd. Op 15 juni werden ze al veroordeeld tot gevangenisstraffen van één tot tien jaar bedroegen.
 
De verdachten maakten deel uit van een Indiase organisatie van een twintigtal leden die in oktober 2008 werd opgerold. In juni 2009 besliste de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling zeventien onder hen hen vrij te laten. Een deel vluchtte, maar de anderen hernamen hun illegale activiteiten en werden samen met een aantal andere Indiërs opgepakt op 24 november 2009.

3.000 tot 6.000 euro
per transport
De vijftien verdachten vormden vier verschillende bendes die samen minstens een 170-tal illegalen zouden gesmokkeld hebben. Dat gebeurde van op de parkeerterreinen langs de E40 tussen Brussel en de kust, al maakte één bende ook gebruik van parkings in Waver en Bièrges. Voor gewone transporten naar het Verenigd Koninkrijk vroegen ze 3.000 tot 4.000 euro en voor transporten met garantie 6.000 euro.
 
Vier verdachten die tegen hun veroordeling van 15 juni niet in beroep waren gegaan, kregen enkel een bijkomende straf van anderhalf jaar cel. De verdachten die niet eerder veroordeeld werden of die wel in beroep gingen, kregen celstraffen van twee tot acht jaar. Eén man werd vrijgesproken. (belga/ypu)