Tot 4 jaar cel voor tientallen inbraken

THINKSTOCK
Een trio dat meer dan veertig inbraken pleegde in West-Vlaanderen, heeft dinsdag tot vier jaar celstraf, waarvan twee jaar effectief, gekregen voor de correctionele rechtbank van Kortrijk.

Bart V. (41) pleegde samen met zijn kompanen Bjorn D. (36) en Sven D. (34) tientallen inbraken, tussen december 2013 en september 2014. Ze kozen meestal voor leegstaande panden, omdat ze niet met bewoners wilden geconfronteerd worden. "Ze praatten de diefstallen voor zichzelf goed omdat de spullen er toch maar stonden en niet werden gebruikt", zei de advocaat van Bart V. De man begon met de inbraken nadat hij door een faillissement in een financiële put viel. Het openbaar ministerie vorderde voor hem de zwaarste straf: vier jaar effectief.

De rechtbank sprak voor Bart V. vier jaar uit, maar slechts de helft daarvan is effectief. Bjorn D. krijgt 30 maanden, waarvan 10 effectief. Hij hielp bij een twintigtal feiten. Sven D., die voor zeven inbraken als medeplichtige werd veroordeeld, krijgt 18 maanden, waarvan zes effectief.

Het trio moet aan een heleboel burgerlijke partijen een schadevergoeding betalen, goed voor een totaal kostenplaatje van ongeveer 100.000 euro. Voor 114 flessen wijn die ze uit de wijnkelder van een bejaarde man meenamen, moeten ze ruim 28.000 euro neertellen.