Tot 3.000 camera's zullen uw auto volgen op Belgische snelwegen

ANPR-camera's aan het op - en afrittencomplex van de Brusselse Ring.
Mozkito ANPR-camera's aan het op - en afrittencomplex van de Brusselse Ring.
Het netwerk dat uw nummerplaat automatisch registreert als u voorbijrijdt, zal veel groter worden dan de duizend al gebudgetteerde ANPR-camera's langs de snelwegen. Op termijn zal het twee tot drie keer meer camera's tellen. Dat zegt binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) in een antwoord op een vraag van MR-parlementslid Philippe Pivin, schrijft De Tijd vandaag.

ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition. Op de snelwegen is de federale politie al bezig met het plaatsen van duizend camera's voor nummerplaatregistratie. Behalve de federale politie mogen ook onder meer lokale politiezones ANPR-camera's plaatsen. Al die ANPR-installaties kunnen worden geïntegreerd in een nationaal netwerk, dat volgens Jambon op lange termijn twee- tot drieduizend camera's zal bevatten.

Het meerjarencontract voor de levering en installatie is gegund aan een tijdelijke handelsvennootschap van telecomoperator Proximus en Lokers signalisatiebedrijf Trafiroad, de vroegere Group Janssens. De firma en haar topman Glenn Janssens, bijgenaamd 'de keizer van de wegwijzer', werden tot 2015 vervolgd voor corruptie en fraude. Maar ze mochten die afkopen. Alleen met blanco strafblad konden ze nog meedingen naar openbare aanbestedingen.
Naast de politie krijgt ook de Staatsveiligheid toegang tot het netwerk.
311 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • JAN krommentak

  Onze auto's want buitenlanders kan men niet volgen er is geen samenwerking onder Europese landen dus blijven dievenbendes altijd onder de radar en wij dachten altijd dat dit onze veiligheid zou vergroten maar daar komen nu voor ons alleen extra verkeersboetes bij

 • Frank Zappas

  Marc Statham, de nagel op de kop.

 • Geert Tamsyn

  Marc Baeyens, criminelen en illegalen zullen sneller gevat worden, om ze vervolgens onmiddellijk vrij te laten “onder strenge voorwaarden” of “met het bevel het land te verlaten”. Maar de boetes voor de brave burger die enkele km. te snel rijdt, die zullen wel heel efficiënt geïnd worden.

 • jan pharma

  Laat maar komen!

 • Tom Faes

  Als het aan de nva ligt worden we weldra gefilmd als we gaan kakken . Trouwens hoeveel zou er aan de nva kas blijven plakken zijn met deze onder vrienden geregelde aanbesteding ?