Tot 150.000 euro voor bedrijven die mensen met gezondheidsproblemen aanwerven

belga
Bedrijven die mensen met gezondheidsproblemen een opleiding tot een knelpuntberoep aanbieden, krijgen daar tot 150.000 euro steun voor. VDAB wil op die manier een deel van de zowat 200.000 Vlamingen die arbeidsongeschikt zijn activeren met financiële middelen van het RIZIV. Dat is nodig omdat het aantal werkzoekenden daalt, hoewel VDAB meer vacatures ontvangt. 

Een eerste groep kan bij bpost aan de slag als vrachtwagenchauffeur. Maar in de toekomst worden gelijkaardige projecten opgezet in de automobiel-, zorg- en distributiesector.

In Gent wil bpost dit jaar nog 20 mensen met mentale of fysieke problemen een job als vrachtwagenchauffeur aanbieden. Het gaat om mensen met gezondheidsproblemen die hun huidige job - al dan niet bij bpost - niet langer kunnen uitvoeren. "Met dit project kunnen we een van onze grootste knelpuntberoepen alsnog invullen", zegt Mark Michiels van bpost. "We voorzien psychologische en geneeskundige begeleiding. Als ze geslaagd zijn, kunnen ze bij ons aan de slag."

Proactief

VDAB wil arbeidsongeschikten nieuwe perspectieven bieden maar ook proactief ingrijpen bij mensen die in hun huidige job te kampen krijgen met gezondheidsproblemen. Het kan bijvoorbeeld gaan om mensen die na een burn-out eerder fysiek werk willen gaan doen of werkzoekenden die na een fysiek letsel naar de dienstensector willen evolueren. 

"Het is niet goed dat mensen langdurig ziek zijn. Zo raken ze geïsoleerd", zegt gedelegeerd bestuurder Fons Leroy van VDAB. "We moeten deze mensen zo snel mogelijk terug inschakelen op de arbeidsmarkt. Soms gaat dat niet in de vroegere job. Die mensen willen we, liefst in samenwerking met bedrijven, andere perspectieven bieden."

Opleidingsproject

Dankzij de tussenkomst van de VDAB - die daarvoor 1,5 miljoen euro van het RIZIV ter beschikking heeft - worden ze geactiveerd of vermijdt het agentschap dat ze in de werkloosheid belanden. Bedrijven kunnen voor een opleidingsproject tot 150.000 euro vragen. Hoewel daarvoor overheidssteun wordt vrijgemaakt, is de balans bij een aanwerving positief "omdat deze mensen op die manier niet langer van een uitkering afhankelijk zijn", zegt Leroy. "Integendeel, ze genereren nieuwe opbrengsten doordat ze terug aan het werk gaan." Er is dit jaar financiële steun voor minstens 10 projecten.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jeffrey Van den broeck

  Vdab onder Nva bestuur zou als slogan moeten hebben 'Arbeit macht Frei'

 • Etienne Callebout

  Begrijp nog altijd niet waarom de werkgevers moeten geholpen worden bij aanwervingen , is het nog niet voldoende dat de belastingbetaler voor alles en nog iets betaald en steeds extra belast word om de multinationals hun zakken nog meer tevullen , waar men iets geeft moet steeds elders gehaald worden .

 • Marc Van der Vloedt

  Zouden de bedrijven die gezondheidsproblemen veroorzaken beter eerst niet alle schade vergoeden ? Confisqueren van de bezittingen van bedrijfsleiders en kaders en voor het toestoppen van de 150 000 €, eerst een "medische" inventaris en balans opmaken.

 • Guy Beeckmans

  Mensen met mentale problemen een job aanbieden als vrachtwagenchaufeur??? Omg.....waar zijn ze mee bezig??

 • eric maier

  veel vacatures zijn fake, en of dubbel. het is een soort sluik reclame, zo van we zijn nog bij de goeden.bij sollicitiatie is het dan van te jong, te oud, te weinig of teveel ervaring (te duur maw) ga je in de IT stellen ze enorme eisen maar voldoe je aan de gevraagde kwalificaties, dan zeggen ze dat je over-gekwalificeert bent. Heb je een paar mindere punten is het dat je te weinig hebt en ga maar door.