Toprechter van tweetalig hof van beroep die alleen Frans kent, zet kwaad bloed

Laurence Massart. Een taalwet van 1935 vereist niet dat die voorzitter de ­andere landstaal beheerst. In de praktijk wordt wel gezocht naar een taalevenwicht tussen openbaar ministerie en zetel.
EPA Laurence Massart. Een taalwet van 1935 vereist niet dat die voorzitter de ­andere landstaal beheerst. In de praktijk wordt wel gezocht naar een taalevenwicht tussen openbaar ministerie en zetel.
In het Brusselse Justitiepaleis is onvrede ontstaan omdat de nieuwe eerste voorzitter van het tweetalige hof van beroep in Brussel, een van de machtigste rechtbanken van het land, amper het Nederlands beheerst. Dat bericht De Standaard. Vanaf 2 april treedt Laurence Massart er aan.

Over haar juridische kwaliteiten bestaat geen twijfel, klinkt het. "Ze is een uitstekende magistrate", zegt Peter Callens, stafhouder van de Nederlandse Orde van Advocaten bij de balie van Brussel.

Toch wordt betwijfeld of ze geschikt is als korpschef van het tweetalige hof. Zes bronnen bevestigden onafhankelijk van elkaar aan De Standaard dat Massart zo goed als exclusief Franstalig is, wat haar functioneren als eerste voorzitter zou belemmeren.

Volgens informatie van De Standaard volgt Massart intussen wel taallessen. Ook is ze van plan een 'binoom' aan te stellen: een raadsheer die haar bijstaat in de Nederlandstalige kwesties.

Taalwet

“De taalwet van 1935 stelt geen eisen voor de kennis van de andere landstaal voor de eerste voorzitter”, preciseert het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in een reactie, nadat zowel de Nederlandstalige advocaten in Brussel als de Orde van Vlaamse Balies de justitieminister aanschreven over de gang van zaken.

Wel voorziet de wet een verdeling tussen Nederlands- en Franstaligen in raadsheren en moet een derde van de raadsheren kennis hebben van de andere landstaal. Het gaat dus niet om een benoemingsvoorwaarde voor de eerste voorzitter. Indien de noodzaak bestaat om de wet te veranderen, is dat volgens de minister een taak voor de volgende regering.
124 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mark Boonen

  Sorry maar de Belgische hoofdtaal is frans, en het laat een beetje nederlands toe om de hardst werkende proletariër ook iets te gunnen. Dus wat is de problème?

 • Lieven Vermandere

  Och ja, ik herinner me minister Marghem op de VRT die na enkele schabouwelijke klanken Nederlands vroeg of ze niet in het Frans mocht doorgaan. Enkele interviews later (tijdens een optocht) stelde ze zelfs die vraag niet meer.

 • Gaby Vercruysse

  Rita Boerewaart een Vlaming of Nederlandstalig afgestudeerde heeft MINIMAAL een zeer degelijke kennis van Frans anders Geen diploma aan de universiteit ! Minister Geens tellen de wetten hier dan ook van 1935 en NIET deze van 2018 ? een schande voor België een ééntalige rechter benoemen Mr Geens is vriendjes politiek.

 • henri vanderhoven-peters

  Dit is weer een uitgelekte benoeming die niet verwonderlijk is.Van monarchie tot hoogste kringen wordt in Brussel nog altijd frans gesproken en het nederlands als meewarig bekeken.De vlamingen hebben hier zelf ook veel schuld aan.Als een waal aangesproken wordt schakelt de vlaming dadelijk over naar het frans.De tweede taal in waalse scholen is engels en dus niet hun tweede landstaal.Van minachting gesproken.

 • Dominique Vandamme

  Ach, zowat alle federale MR-ministers zijn in het zelfde bedje ziek. Nederlands is in het onderwijs inn het zuiden van het land niet verplicht. Warom zouden ze? Hinderen in de carièrre ondervind je er blijkbaar toch van.