Toponderhandelaars Vlaamse regeringsvorming komen samen: “Paar dossiers met grote ideologische tegenstellingen”

Formateur Jan Jambon (N-VA) bij de start van de centrale werkgroep voor de vorming van een Vlaamse regering.
Photo News Formateur Jan Jambon (N-VA) bij de start van de centrale werkgroep voor de vorming van een Vlaamse regering.
"Er zijn een paar dossiers waar de ideologische tegenstellingen groot zijn." Dat zegt formateur Jan Jambon (N-VA) bij de start van de centrale werkgroep voor de vorming van een Vlaamse regering. De eerste onderwerpen die worden aangesneden zijn landbouw, cultuur, media, sport en jeugd.

De centrale werkgroep, met daarin de drie partijvoorzitters, komt vandaag voor de eerste keer samen na de startvergadering op 13 augustus. "De werkgroepen zijn heel goed opgeschoten, maar er zijn nog een paar knelpunten die moeten worden opgelost", zegt Jambon. Hij verwijst daarbij naar de soms grote tegenstellingen tussen N-VA, CD&V en Open Vld. "Er zitten hier drie ideologieën aan tafel", aldus de formateur.

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten wijst erop dat alles met elkaar samenhangt in deze fase. "We hebben al heel hard gewerkt, maar er ligt ook nog veel werk op de plank", zegt ze.

Pas morgen wordt een geactualiseerde raming verwacht van het begrotingstekort of -overschot waar Vlaanderen volgend jaar tegenaan kijkt. Eerder dit jaar werd dat tekort op 600 miljoen euro geschat. "De begroting is zeker nog een belangrijke oefening", zegt Rutten daarover.

De onderhandelaars beginnen hun vergadering vandaag met eerder makkelijke thema's als landbouw en cultuur. Voor CD&V nemen naast voorzitter Wouter Beke onder meer Hilde Crevits en Joke Schauvliege deel. Open Vld stuurt Gwendolyn Rutten, Bart Somers, Lydia Peeters, Marino Keulen en Stephanie D'Hose. Voor N-VA onderhandelen Cieltje Van Achter, Lorin Parys en Ben Weyts.
N-VA-voorzitter Bart De Wever wordt pas om 19 uur aan de onderhandelingstafel verwacht. 
41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • oswald billiet

  Gwendolyn spreekt van " oefeningen". Zitten wij dan nog in de klas? Wat voor dikke zever is zo'n uitspraak? Dit is inderdaad de essentie van de kibbelpolitiek: oefeningen doen. Het is tragisch dat een aantal van die politieke genieën nu onderhandelen over de nieuwe vlaamse regering. En dan wordt de Wever pas tegen 19 u. verwacht. Om te zeggen hoe het dan wél moet?

 • Roger Deprez

  Zolang de CD&V in een regering zit zullen er geen grondige structuur veranderingen komen die dringend nodig zijn, ze beschermen hun zuilen en toch gaat N-VA weer met ze proberen samen te werken tot waarschijnlijk de halvering van de partij bij de volgende verkiezing, is dit domheid of arrogantie van de N-VA.

 • anna vandenberg

  N-VA en Open VLD willen aantal uren godsdienst halveren: “Straks snappen kinderen niets meer van onze traditie”,Het Nieuwsblad. Nu hun postjes bedreigd zijn is traditie ineens belangrijk. Een uur godsdienst is meer dan genoeg, leer kinderen waarden en normen, respect en verantwoordelijkheid. Pilarenbijters waren geen betere mensen dan degene die niet zo trouw naar de kerk bezochten, je kan het vgl met radicale moslims en moslims die hun religie beleven met nuchter verstand.

 • Johan Billiet

  amaai...het gaat nog maar over pruldossiers en er zijn al grote ideologische tegenstellingen...dat belooft voor het volgend kibbelkabinet...nu ja...voorlopig is de Brexit-soap nog veel spannender en van een hoger intellectueel gehalte...

 • Bruno Suykens

  Het woord "toponderhandelaars" voorspelt niet veel goed voor onze beurs. En de namen van Rutten en Beke doen mijn haren ten berge rijzen. En niet omdat ze zo'n goede en integere politici zijn. Tel daar nog Weyts en Somers (zelfverklaarde genieën) bij en de miserie kan weer opnieuw beginnen. Verschrikkelijk oude en zure wijn en niet zo nieuwe zakken.