Topman politievakbond Gert Cockx ontkent met klem alle aantijgingen van gesjoemel

Gert Cockx, de topman van de politievakbond NSPV, heeft op een persconferentie bij zijn advocaat Eric Pringuet in Drongen alle aantijgingen waarvoor hij meer dan twee weken in de gevangenis zat, ontkend. "Nooit ging een euro naar andere doeleinden. Integendeel, door die werkwijze zijn we erin geslaagd de kosten te drukken."

Cockx werd donderdag door de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) vrijgelaten onder voorwaarden. Hij zat sinds 2 juni in voorhechtenis, nadat het Mechelse gerecht hem had aangehouden op verdenking van misbruik van vennootschapsgoederen en passieve private omkoping.

Volgens hem is de verdachtmaking van hem en zijn vrouw het gevolg van een afrekening van zijn voorganger Philip Van Hamme. "Hij heeft gezegd: het zal u allemaal bezuren. Welnu, hij heeft woord gehouden." Cockx begrijpt dat het parket de klacht onderzoekt. "Ik heb altijd meegewerkt aan het onderzoek." Toch vindt hij dat hij als politieman met jaren dienst hard is aangepakt. "Ik dacht dat ik na al die jaren toch iets meer krediet had opgebouwd."

Klacht indienen?
Of Cockx een klacht zal indienen tegen Van Hamme weet hij nog niet. "First things first. We wachten eerst het verder verloop van het onderzoek af en ik hoop alvast op een snelle afbouw van de maatregelen van de KI." Cockx mag voorlopig onder meer geen contact hebben met de 20.000 leden van zijn vakbond en ook niet met zijn vrouw.

Volgens Cockx ligt de oorzaak waarvan hij beschuldigd wordt in het verleden. Cockx werd in 2011 voorzitter van de NSPV. "Ik erfde toen een politievakbond in ademnood. Er werden geen begrotingen of jaarrekeningen gestemd en er was geen visie op de toekomst. Mijn verkiezing was niet naar de zin van mijn voorganger maar ik besloot de rangen te sluiten en heb hem de hand gereikt."

Lastercampagne
Cockx' voorganger kreeg daarop de leiding van de verzekeringspoot, maar toen Cockx vaststelde dat dit niet lukte, werd in 2014 een nieuwe bestuurder aangesteld voor de verzekeringstak. Daarop zou zijn voorganger eerst een lastercampagne via facebook zijn opgestart en nadien een klacht met burgerlijke partijstelling. "Het klopt dat wij met onze raad van bestuur hebben vergaderd in hotels, maar dat was van 9uur 's morgens tot 9 uur 's avonds en we hebben enkel gepauzeerd met een eenvoudige lunch!"

Ook van onrechtmatig verrijking via het eenmansbedrijfje van zijn echtgenote is volgens hem geen sprake. De NSPV kreeg een nieuw logo en om dat beter in het straatbeeld te brengen, werd beslist dat aan te brengen op enkele producten. Dit om onder meer bij betogingen of manifestaties een visuele identiteit te bewerkstelligen. Om dit aan de scherpste prijs te realiseren, sprak Cockx zijn vrouw aan. "Het was louter een vriendendienst. Mijn vrouw is nadien een tijd ziek geweest en wat ze van de ziekenkas trok, was groter dan wat ze kreeg voor de gefactureerde prestaties voor de vakbond. Het was een vriendendienst om de kosten te drukken! ", beklemtoont Cockx. "De prijs werd door de raad van bestuur geplafonneerd en eigenlijk is er zelfs sprake van onderfacturatie."

Philip Van Hamme, de voorganger van Gert Cockx.
BELGA Philip Van Hamme, de voorganger van Gert Cockx.