Topman De Lijn: "Meeuws vroeg ons 10.000 euro om rechtszaak te laten vallen"

De Lijn-topman Marc Descheemaecker heeft in 'Terzake' zwaar uitgehaald naar sp.a'er Tom Meeuws.
photo news De Lijn-topman Marc Descheemaecker heeft in 'Terzake' zwaar uitgehaald naar sp.a'er Tom Meeuws.
Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws heeft in april 10.000 euro gevraagd aan De Lijn. In ruil zou hij geen rechtszaak aanspannen tegen de Vlaamse vervoermaatschappij. Dat heeft Marc Descheemaecker, voorzitter van de raad van bestuur van De Lijn, onthuld in Terzake. Descheemaecker zei dat De Lijn daar niet is op ingegaan en dat Meeuws daarop "in de loop van deze vakantieperiode" effectief een klacht heeft ingediend.

Meeuws kondigde in januari al aan dat hij een klacht zou indienen tegen De Lijn omdat er details naar de pers waren gelekt over de reden van zijn ontslag als regionaal directeur bij De Lijn in Antwerpen. Nochtans had hij in 2015 samen met de vervoermaatschappij een dading afgesloten om daarover niet te communiceren. Door het perslek viel het kartel 'Samen' uit elkaar en belandde Meeuws op de tweede plaats op de Antwerpse SP.A-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Volgens Descheemaecker heeft de sp.a'er in april een brief geschreven aan De Lijn "waarin hij aanbood geen rechtszaak te beginnen indien we hem een vergoeding van 10.000 euro zouden betalen". Meeuws gaf in de brief ook zijn rekeningnummer mee, aldus de voorzitter, die zegt over bewijzen te beschikken. "Die brief bestaat uiteraard. We hebben daarop gereageerd en hem gezegd dat De Lijn helemaal niks verkeerd heeft gedaan." De Lijn is niet ingegaan op de vraag van Meeuws, onderstreepte Descheemaecker nog. 

In maart maakte Meeuws bekend dat de aanmaning en de dagvaarding tegen De Lijn klaar waren. Inmiddels heeft de sp.a'er inderdaad een klacht ingediend. "Deze vakantieperiode is er een dossier geopend bij de rechtbank door zijn advocaat", vernam Descheemaecker van de juridische dienst. In september staat volgens zijn verwachting de eerste zitting over de zaak op de agenda. Een maand later vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats.
266 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gust Goris

  Chantagezaak gesloten.

 • Gust Goris

  Nog steeds geen bericht over deze afpersingszaak in De Morgen.

 • Tom Faes

  De pot verwijt de ketel. Descheemaecker is een voorbeeld van hoe het NIET moet. Die man heeft ons al honderdduizenden euros gekost . eerst heeft hij de NMBS volledig laten ontsporen vertrokken met een gigantische oprotpremie ,onmiddellijk bij de Lijn begonnen met alweer een toptop loon ( politieke benoeming BDW) en nu is het daar aan het verkeerd lopen . In een hoek kruipen Marc en stillekens zwijgen.

 • guido Bervoets

  Marc Descheemaecker verwart zijn functie als directeur van de Lijn met zijn politieke carrière. Deontologisch gezien kan het nooit de bedoeling zijn dat je in die functie twee heren dient en wordt er van zo iemand neutraliteit verwacht. Is hij ook zo partijdig t.o.v. zijn ander personeel die een andere politieke voorkeur hebben?

 • vanaeken jokke

  De meeste kiezers hebben het begrepen en doorzien dat Meeuws maar een ordinaire graaiers is Roger Geens.600.000 euro voor een feestje uitgeven aan de Vrouw van Besien.Bart DW van iets betichten waar hij zelf aan meewerkt,zijn appartement hoe heeft hij dat verkregen ???.Roger als De Scheemaecker daar voor aangesteld is heeft hij zijn werk goed gedaan.Meeuws is gewoon een afkooksel van al de vorige socialisten van Antwerpen een graaier.