Topgangster kandidaat penningmeester bij voetbalclub

Marcel Habran bij zijn vrijlating uit de gevangenis van Nijvel
photo_news Marcel Habran bij zijn vrijlating uit de gevangenis van Nijvel
Marcel Habran, de nu 82-jarige peetvader van het grote banditisme in ons land, wordt mogelijk penningmeester en ticketverkoper bij voetbalploeg KFC Wezembeek-Oppem. Dat vertelt een bestuurslid van de derdeprovincialer in de kranten van Sudpresse. "Deze man heeft zijn straf uitgezeten en zijn schuld aan de maatschappij terugbetaald. Wat hij op zijn kerfstok heeft, kan ons weinig schelen", klink het.

En of de Brussels-Luikse topgangster een crimineel palmares heeft. Na een bijzonder lange carrière in de misdaad - die hem 23 jaar cel had gekost - organiseerde hij in 1998 een bloederige overval op een geldtransport op de E40 in Borgworm. Zelf was hij niet ter plekke, enkele kompanen deden het vuile werk. Twee geldkoeriers stierven in een kogelregen.

Sluwe Habran had voor zichzelf een waterdicht alibi in elkaar geknutseld, maar het gerecht geloofde het niet en veroordeelde hem tot 15 jaar cel. De hoogbejaarde, maar nog bijzonder fris ogende Habran kwam vorig jaar vervroegd vrij. "Het eerste wat ik nu ga doen is 10 kilometer lopen", zei de immer sportieve gangster toen hij de gevangenis verliet.

Centje bijverdienen

In een later interview gaf hij te kennen dat hij zich nog nuttig wil maken voor de samenleving. "Ik steek ook niet weg dat ik nog een centje wil bijverdienen, want ik kan op het einde van de maand maar moeilijk de eindjes aan elkaar knopen." Zijn boodschap is aangekomen en mogelijk vindt hij nu de job van zijn leven bij KFC Wezembeek-Oppem.

"Iedereen heeft het recht om te werken. Habran woont bovendien vlakbij ons stadion. We kunnen iemand gebruiken voor de ticketverkoop, het bijhouden van de kassa en andere organisatorische klusjes", zegt een bestuurslid. Voorzitter Alain Bouché heeft alvast geen schrik van Habran. "Ik ben 66 en heb al een en ander meegemaakt. Het gerechtelijk verleden van die man interesseert me overigens niet. Als hij nuttig kan zijn voor de club, waarom eigenlijk niet? Ik zal nu overleggen met onze staf."