Topeconomen: "Werkloosheidsuitkering eerst verhogen en dan sterker laten dalen zal averechts werken"

Yann Bertrand
Werkloosheidsuitkeringen eerst verhogen en dan sterker laten dalen - zoals de regering deze zomer heeft beslist - zal averechts werken. Dat zeggen zestien Belgische topeconomen maandag in De Standaard.

Het vooruitzicht van snel en sterker dalende uitkeringen moet de werkloze ertoe aanzetten om sneller opnieuw aan de slag te gaan, luidt de redenering. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar het strookt niet met de realiteit, stelt een wetenschappelijk artikel van vier economen in het gerenommeerde tijdschrift American Economic Review, onder wie Johannes Spinnewijn (London School of Economics). Maandag verschijnt daarover ook een Leuvens Economisch Standpunt.

Vijftien topeconomen, onder wie Frank Vandenbroucke en André Decoster, zetten die boodschap kracht bij. Ze grijpen de studie in een opiniestuk aan om de regering tot inkeer te brengen, "vooraleer ze beslissingen neemt met mogelijk zeer negatieve gevolgen voor één van de fundamenten van de welvaartsstaat".

Sterker nog: Spinnewijn en zijn collega's opperen dat het een goed idee kan zijn om de uitkeringen te laten stijgen in de tijd. Op basis van Zweedse data stelt hij vast dat werklozen vooral sneller aan de slag gaan als de uitkering in het begin van de werkloosheid lager is.
39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Er werd nooit geen geld verbrand door Frank VDB. Hij weigerde het smeergeld en zei uit pure verontwaardiging toen ze aandrongen iets als verbrand het desnoods. Hij was nu net de socialist die te eerlijk en te integer was voor dergelijke omkooppraktijken. En op dat moment dus blijkbaar de verkeerde partijvoorzitter.

 • jean-pierre rejek

  Vijftien topeconomen, onder wie Frank Vandenbroucke ,dus als ik belastinggeld opstookt 100 miljoen ben ik dan ook top econoom of was dat om die 100 miljoen te verdoezelen was nochtans één van de rooie hé.

 • Marco Maerten

  Daniel Vanmechelen,uw 'oplossing' is kostelijk (letterlijk). Nog extra betaalde mensen inzetten om te controleren of anderen al dan niet werk zoeken. Het huidige concept verloning voor werk is reeds lang achterhaald. Er is nooit werk voor iedereen en de controlesystemen kosten de staat veel meer dan een onvoorwaardelijk basisinkomen.

 • vanaeken jokke

  Duizenden openstaand vacatures die niet ingevuld geraken en doppen in de tijd willen ze niet afschaffen.

 • Jan Verstrepen

  Tot die top econoom zelf aan de dop vliegt.