Topchef Peter Goossens: “Bloedbad in horeca”

Topchef Peter Goossens was studiogast bij VTM Nieuws.
DPG Media Topchef Peter Goossens was studiogast bij VTM Nieuws.
Nu cafés en restaurants al langer dan een maand verplicht de deuren moeten sluiten, moeten horecazaken alle zeilen bijzetten om te overleven. De horeca beseft dat ze allicht als laatste sector opnieuw open kan en vraagt een duidelijk plan van de overheid.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het gebrek aan perspectief bezorgt horecaondernemers slapeloze nachten. Verschillende zaken komen creatief uit de hoek om toch een beetje geld in het laatje te krijgen. Zo verpakt een Antwerpse cocktailbar de vloeibare ingrediënten in een vacuüm postpakket waardoor klanten thuis alsnog hun cocktail kunnen mixen. In het Gentse is een eetcafé omgevormd tot een bakkerij die brood aan huis levert. Een ander restaurant in de Arteveldestad verkoopt culinaire aperitiefhapjes aan het afhaalraam. Mooie initiatieven, maar amper genoeg om de vaste kosten te dekken.

25 vaste medewerkers op tijdelijke werkloosheid

“Een bloedbad”, oordeelt ook topchef Peter Goossens van het driesterrenrestaurant Hof van Cleve in Kruishoutem. Ook hij lijdt een enorm omzetverlies. Zijn 25 vaste medewerkers zijn allen op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht gezet, verklaarde hij in de studio van VTM Nieuws. 

Ook Goossens hoopt dat de overheid snel uitzicht biedt. Hij en zijn team kunnen op een week opnieuw opstarten, maar dat heeft weinig zin als er geen reservaties binnenlopen. Indien het scenario voorschrijft dat het restaurant met een verminderd aantal couverts moet werken om zo de 1,5 meter social distancing te bewerkstelligen, wil Goossens daarin meegaan. Zelfs wanneer het zaalpersoneel mondmaskers moet dragen. “Als het moet, moet het. De helft minder couverts zou misschien nog net kunnen, maar werken met maximum 30% couverts is onleefbaar. Ook bij een 50%-verhaal kan ik onmogelijk al mijn 25 medewerkers in dienst houden.”

Goossens hoopt dat de sector deze zomer kan heropstarten, al is ook hij op zijn hoede voor een heropflakkering van het virus. Een nieuwe lockdown zou de onvermijdelijke doodsteek zijn voor talloze horecazaken, denkt de topchef.

Lees ook:

Drives van Belgische McDonald’s restaurants morgen opnieuw open

Restaurants deels heropenen is niet evident: “Klanten op 1,5 meter: dat houden we maar paar weken vol” (+)
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • YVES SCHELLEKENS

  Sterkte aan alle mensen in de horeca, misschien bedrijfetentjes of vergader menuutjes in elkaar steken, leer koken aan huis, kookavond aan huis, brainstormen maar, de creatieve onder jullie komen hier sterker uit.

 • peg waelput

  Job van de toekomst werken in een ziekenhuis denk de enige plaats waar je nog een veilige Job kan hebben op gebied van werkgelegenheid heel veel sterkte aan iedereen die deze crisis treft !

 • Efraim Wuyts

  Raymond! Wat jij terugkrijgt van de zelfstandige? UW loon meneer! Als eens nagedacht als er geen zelfstandige zouden zijn? Of gaan we allemaal aan de Overheid werken?

 • raymond van der craen

  Zelfstandige ben je in goede en slechte tijden. De naam "zelfstandige" is toch duidelijk, je zorgt voor je eigen zonder dat je afhangt van anderen. Wat verwacht je nu trouwens? Dat de gewone hardwerkende man en vrouw nu opdraait voor de tekorten? Wij krijgen toch ook niets terug van die mannen. Niet zeuren Peter.

 • Gerry Cle

  Ondanks corona worden er veel maaltijden gekocht en geconsumeerd die door anderen bereid zijn. Het moet toch mogelijk zijn om, mits goede voorzorgsmaatregelen, gastronomische restaurants te openen. Ze werken toch steeds op afspraak en men zit er nooit kort op elkaar.