Ga naar de mobiele website
^ Top

Topadvocaat Vandemeulebroucke riskeert 6 maanden en schorsing

Pol Vandemeulebroucke, ten tijde van het assisenproces Hans Van Themsche in najaar 2007.
photonews Pol Vandemeulebroucke, ten tijde van het assisenproces Hans Van Themsche in najaar 2007.
De Gentse correctionele rechtbank heeft deze namiddag de zaak behandeld tegen advocaat Pol Vandemeulebroucke en zijn ex-medewerker Tom Decaigny, die beschuldigd worden van het misbruik van het inzagerecht in een dossier rond drugssmokkel.

"De zaak toont aan hoe machtswellustig het openbaar ministerie en de onderzoeksrechter optreden bij de intimidatie van de advocatuur", pleitte advocaat Hans Rieder.

De Antwerpse advocaat Vandemeulebroucke heeft volgens het Gentse parket informatie uit het drugsdossier, die hij bekwam door twee opgepakte Chileense drugskoeriers te verdedigen, doorgespeeld aan de topcriminelen van de drugsbende. "De twee Chilenen hadden niet door dat ze als pionnen gebruikt zijn. Ze waren kleine garnalen, maar de advocaten waren er voor de topstukken van de piramide, die wilden weten in hoeverre ze geïdentificeerd konden worden", zei aanklager Katrien De Smet.

De openbare aanklager vroeg zes maanden voorwaardelijke celstraf voor Vandemeulebroucke. Als hij veroordeeld wordt, riskeert de man ook geschorst te worden als advocaat.

"Onderzoeksrechter heeft alle voeling met strafrecht verloren"
Hans Rieder, die Vandemeulebroucke verdedigt en de vrijspraak vroeg, vraagt echter de vrijspraak wegens het ontbreken van bewijs.

"Het was het gerecht er alleen om te doen om de naam van de opdrachtgever van mijn cliënt, die zijn beroepsgeheim heeft, te achterhalen. Het parket tracht advocaten het werk onmogelijk te maken en we worden onder druk gezet door een onderzoeksrechter die alle voeling met het strafrecht verloren heeft. Dit was een testzaak om te zien hoe ver ze kunnen gaan in de intimidatie van de advocatuur. Ik zeg het aan het openbaar ministerie, de onderzoeksrechter en alle magistraten: blijft van ons vel af. Het is een schande om zo'n vervolging te durven instellen, alleen met het doel mensen kapot te maken."

De uitspraak valt op 21 mei.

Advocaat Hans Rieder (archieffoto)
belga Advocaat Hans Rieder (archieffoto)
 
Ik zeg het aan het openbaar ministerie, de onderzoeksrechter en alle magistraten: blijft van ons vel af
Hans Rieder, de advocaat van Pol Vandemeulebroucke
Meer over


Meld een bug