Tongerse rechter bekijkt beelden van rellen in Voeren

In Tongeren behandelt de correctionele rechtbank de zaak van een Nederlandstalige uitbater van een kantine in Voeren. Die wordt vervolgd voor het toebrengen van opzettelijke slagen en verwondingen aan een cameraman van RTL-TVI.

Gemoederen verhit
Het incident had plaats tijdens een openbare verkoop van gemeentelijke panden op 9 juni 2001. De rechter bekeek de opnamen van het incident die door de federale politie en door de Franstalige zender RTBF waren gemaakt. Daarop is onder meer te zien hoe de gemoederen stilaan verhit raken en hoe tegenstanders van de verkoop, onder wie aanhangers van de oppositiepartij Retour-à-Liège, door een politiekordon breken.

Vechtpartij
Een beeldfragment van de RTBF toont hoe een cameraman van RTL-TVI door een slag van de uitbater van de kantine gewond raakt aan het hoofd en hoe hij zijn bebloede handen aan een hemd van een politieman afveegt, met wie hij vervolgens slaags raakt. Op de opname is voorts een misnoegde uitbater te zien die graffiti van de ruiten van zijn kantine verwijdert en duidelijk misnoegd is over de opvordering van zijn kantine door de gemeente voor de openbare verkoop. Enkele dagen voor een eerdere verkoop (in mei van 2001) werden zitjes en reclamepanelen van de kantine SK Moelingen met graffiti en pek besmeurd. Op het terrein werd gif gestrooid. De schade bedroeg zowat 12.500 euro.

Journaliste gewond
Behalve de cameraman raakte een journaliste van RTL-TVI aan de arm gewond toen ze door een politiehond gebeten werd tijdens de openbare verkoop in juni 2001. RTL-TVI diende een klacht in tegen zowel de uitbater als tegen de politieman die de hond begeleidde. Die laatste werd door de kamer van inbeschuldigingstelling buiten vervolging gesteld omdat niet aangetoond kon worden dat hij zijn hond het bevel gaf de journaliste te bijten. (belga/gb)