Tommelein pleit voor regering van experten

Photo News
Bart Tommelein, kandidaat-voorzitter van Open Vld, bestrijdt het beeld als zou verdeeldheid binnen zijn partij de blokkering op federaal niveau in de hand werken. "Er is al heel veel stemmingmakerij geweest. Maar Open Vld is nog op geen enkele manier aan zet geweest, en dat is ook niet de bedoeling", zei hij in De Ochtend op Radio 1. "Hoe zouden wij de bepalende factor kunnen zijn?" Tommelein pleit verder ook voor een regering van experten in afwachting van een regeerakkoord.

De opdracht van informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) werd dinsdag met een week verlengd, maar het blijft onduidelijk welke kant het uit moet met de regeringsvorming. Bart Tommelein bestrijdt alvast het beeld dat zijn partij mee verantwoordelijk is voor de impasse.

“Het is heel duidelijk dat wij nog op geen enkele manier aan zet zijn geweest, en dat is ook niet de bedoeling", zei hij. "Mijn partij zal op geen enkele manier de blokkerende factor zijn. Als blijkt dat wij onze eigen punten niet kunnen realiseren, dan zullen wij in de oppositie gaan, zoveel is duidelijk."

Tommelein is ook niet opgezet met het beeld dat geschetst wordt van een "verdeelde" Open Vld. "Dit is een schaakspel geworden waarbij de zwartepiet ook wordt doorgeschoven naar partijen die niet aan zet zijn. Dat moet stoppen. Politici moeten hun verantwoordelijkheid nemen en een regering maken. Of dat met of zonder Open Vld is, zullen we dan wel zien."

Tommelein breekt daarnaast ook een lans voor het "Oostenrijkse model", waarbij na de val van de regering een kabinet van leidinggevende ambtenaren en experten aantreedt, in afwachting van een nieuw regeerakkoord. Om dat in België mogelijk te maken, is wel een wetswijziging nodig.

LEES OOK. Onze opinie. We staan dichter bij verkiezingen dan iedereen denkt
78 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • gaspard van de ketele

  Dat zou zo altijd moeten zijn. Mensen die beslissingen moeten nemen zonder aan hun stemmen te denken

 • Tom Wauters

  Er hebben nog nooit experten in onze regeringen gezeten, dus dat zal iets totaal nieuw worden !

 • Ronald Van Ee

  Dit is een goede mop waar gaat hij die experten plots vandaan halen ?uit de bestaande Politiekers die in het half rond met hun smartphone spelletjes spelen of op FB of hun mails zitten te lezen en al een jaar niks hebben uitgespookt voor de veiligheid , emigratie,wegen,filles en echte belangrijke zaken voor ons land zoals pensioen en gehandicapten en volksgezondheid !NIKS alléén gekibbel over een plaatsje voor hun om hun inkomen te vergroten !

 • Peter Hegge

  Dat is een knelpunten beroep. Experten in de politiek.

 • Robert Van Garderen

  Experten. Serieus? Dan hebben we dus de komende 50 jaar nog geen regering.