Tommelein plant overleg met taxidienst Uber

BELGA
Staatssecteris voor de strijd tegen sociale fraude Bart Tommelein plant overleg met de alternatieve taxidienst Uber. Dat kondigde hij aan na overleg met vertegenwoordigers van de taxisector, die al langer klaagt over de "oneerlijke concurrentie" door Uber. Tijdens het gesprek zal de staatssecretaris ook meer duidelijkheid vragen over de manier waarop het bedrijf met data omspringt.

De komst van taxi-app Uber naar Brussel heeft al heel wat stof doen opwaaien. Uber is een Amerikaans bedrijf dat via een app-systeem voor smartphones autodiensten met chauffeur in tientallen landen aanbiedt. Volgens de taxisector bezondigt het bedrijf zich aan oneerlijke concurrentie. De chauffeurs betalen immers geen sociale bijdragen en houden zich niet aan de regelgeving inzake taxidiensten.

Staatssecretaris Tommelein zegt de bezorgdheden van de sector te begrijpen en plant overleg met Uber. "Innovatie is belangrijk en nieuwe technologieën wil ik zeker niet tegengaan. Maar de bestaande wetten en regels moeten wel nageleefd worden", benadrukt de Open Vld'er. Nadien wil Tommelein met de gewestministers van Mobiliteit nagaan welke maatregelen moeten worden genomen. In het voorjaar volgt nog een ronde tafel met de werkgevers, vakbonden en sociale inspectiediensten.

Wel uitte de staatssecretaris zijn bezorgdheid over de privacy, waarvoor Tommelein eveneens bevoegd is. "Uber beschikt over enorm veel data, waarvan we vandaag niet weten hoe men die gebruikt en of men die voldoende beschermt. Daarover zal ik meer duidelijkheid vragen", aldus nog Tommelein.