Tommelein (Open Vld) wordt fractieleider in Vlaams Parlement

Bart Tommelien naast Marleen Vanderpoorten.
BELGA Bart Tommelien naast Marleen Vanderpoorten.
Bart Tommelein is de nieuwe fractieleider van Open Vld in het Vlaams Parlement. Tommelein volgt Sas van Rouveroij op, die begin deze week voorzitter werd van de Universiteit Gent. Tommelein krijgt de taak om in het laatste jaar van de legislatuur het liberale oppositiewerk tegen de regering Peeters II in goede banen te leiden.

Eerder deze week raakte bekend dat Sas van Rouveroij stopte als liberaal fractieleider in het Vlaams Parlement. De Gentenaar wordt voorzitter van de Universiteit Gent en hij vond die nieuwe opdracht onverzoenbaar met zijn fractievoorzitterschap. Van Rouveroij blijft wel parlementslid. Vrij snel tekende zich intern consensus af rond de figuur van Tommelein. Die consensus werd vandaag bevestigd door de voltallige fractie.

De 51-jarige Tommelein heeft ook ervaring als fractieleider in de Kamer en de Senaat. De Oostendenaar begon zijn carrière bij Open Vld in 2000 op het kabinet van toenmalig minister-president Patrick Dewael. In 2003 werd hij zelf verkozen als Kamerlid. Tussen 2007 en 2009 was hij fractieleider van de liberale Kamerfractie. In 2009 stapte hij over naar het Vlaams Parlement en werd hij gemeenschapssenator. Tussen 2009 en 2013 was hij fractieleider in de Senaat. Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 nam hij ontslag uit de Senaat om vanaf 1 januari 2013 eerste schepen te worden in Oostende.

Afscheidnemend fractieleider van Rouveroij heeft vertrouwen in de keuze voor Tommelein: "Hij heeft de nodige ervaring en gedrevenheid om onze fractie tijdens het laatste jaar van deze legislatuur te leiden en ons oppositiewerk in het Vlaams Parlement krachtig verder te zetten." Tommelein zelf lijkt er alvast zin in het hebben. "Ik reken op elk lid van de liberale ploeg om de eindsprint tot een goed einde te brengen. Valpartijen moeten we vermijden, niemand mag lossen of gelost worden en we zetten elkaar als ploeg uit de wind door elk om beurt de kop te trekken."