Tommelein (Open Vld): "Negen ministers met twee voor ons is juiste verdeling”

Huidig minister-president Liesbeth Homans (N-VA) vanmiddag in het Vlaams parlement met Open Vld’er Bart Tommelein.
Photo News Huidig minister-president Liesbeth Homans (N-VA) vanmiddag in het Vlaams parlement met Open Vld’er Bart Tommelein.
"Ik denk niet dat het aantal ministers in de Vlaamse regering een groot probleem is. Wettelijk gezien mogen er elf ministers zijn, maar ga er van uit dat het er negen zullen zijn." Dat zegt Open Vld-kopstuk Bart Tommelein in de marge van de commissiezitting in het Vlaams Parlement. Ook bij andere partijen valt te horen dat de 5-2-2-verdeling tamelijk vast ligt.

De uittredende Vlaamse regering bestond uit een minister-president en acht vakministers: drie voor N-VA, drie voor CD&V en twee voor Open Vld. In de nieuwe regering moet naar alle waarschijnlijkheid plaats worden gemaakt voor vier ministers van N-VA, naast de minister-president. De namen die daarvoor in de wandelgangen circuleren zijn Jan Jambon, Ben Weyts, Liesbeth Homans en Zuhal Demir. Als N-VA de Brusselse minister moet leveren, maakt ook Cieltje Van Achter een grote kans. Indien niet, komt Matthias Diependaele in beeld.

CD&V zou tevreden zijn met twee ministers en de parlementsvoorzitter, valt te horen. "De verkiezingsuitslag moet nu eenmaal worden gerespecteerd", zegt een CD&V'er. De christendemocraten hebben deze keer slechts drie parlementszetels meer dan Open Vld. Bij CD&V doen de namen van Hilde Crevits en Wouter Beke de ronde, al zien sommige CD&V'ers liever een nieuw of jonger gezicht. Voor de functie van parlementsvoorzitter zouden Joke Schauvliege en Koen Van den Heuvel zich warm lopen.

Open Vld kan zich vinden in twee ministerposten, maar dat moeten dan wel twee stevige portefeuilles zijn, zegt een onderhandelaar. De liberalen zouden graag opnieuw Financiën en Begroting binnenhalen. Mogelijk krijgt Open Vld daarnaast ook Onderwijs. Bart Somers en Gwendolyn Rutten worden het vaakst genoemd als minister.

Voor het departement Welzijn, naast Onderwijs de grote slokop in de budgetten, is er deze keer minder animo. Om de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg weg te werken, is 1,6 miljard euro nodig, en dat bedrag kan onmogelijk volledig worden gevonden. De nieuwe minister van Welzijn zal dus geen makkelijke boodschap te brengen hebben, merken verschillende parlementsleden op.
61 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jennifer Peeters

  CD&V en OVLD zouden geen enkele minister mogen hebben. Zij zijn de grote verliezers van de verkiezingen. Maar schaamte kennen die niet want verder graaien is veel belangrijker!!!

 • Gerry Cle

  De ministerposten zijn verdeeld, nu nog overleggen wie welke zitplaats krijgt en de grootste problemen zijn weeral opgelost.

 • Ronny Biesen

  9 ministers is genoeg voor heel Belgie. Geen 5 x 9 ministers. En de Openvld zou geen enkele minister mogen hebben na hun nederlaag.

 • vanaeken jokke

  Tom Faes als het NVA om postjes te doen was zou er al een federale regering zijn.Elio premier en Vlaamse miljarden meer is daar niet voor nodig.Zo was dat voor NVA er was.CD&V leverde de premier en zorgde dat de wensen(miljarden) van de PS ingewilligd werden met de nodige grendels in de grondwet.

 • Gino Denil

  Geef het onderwijs aan de N-VA. We hebben al gelezen in de startnota wat het dan wordt. Dan kan je dat ministerie hernoemen in het Ministerie van propaganda.