Tommelein laat straling digitale meter onderzoeken

Photo News
Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) laat de elektromagnetische straling van de digitale meters onderzoeken. Die meters worden vanaf 2019 uitgerold in Vlaanderen, maar er zijn wat zorgen over de straling van die meters. Daarnaast laat Tommelein onderzoeken of er "in zeer uitzonderlijke gevallen" digitale meters kunnen geplaatst worden die communiceren via bekabeling en niet via 4G.

Vanaf 1 januari 2019 start in Vlaanderen de uitrol van de digitale meters. Maar omdat die meters zullen communiceren via 4G maken sommige mensen zich zorgen over de elektromagnetische straling van die meters. Met name mensen die te kampen hebben met elektrohypersensitiviteit (EHS) vrezen voor de mogelijke risico's.

Net daarom dringt Groen-parlementslid Johan Danen al langer aan op meters die ook via bekabeling zouden kunnen communiceren. Volgens minister Tommelein voldoen de geplande digitale meters aan de Europese en de (strengere) Vlaamse wetgeving rond straling. Toch is de Open Vld-minister bereid een bijkomende meetstudie te organiseren om de straling van de geplande meters onder de loep te nemen. "Op die manier wil ik proactief de mensen op een wetenschappelijk onderbouwde manier informeren."

Of er ook digitale meters zullen komen die communiceren via bekabeling in plaats van 4G wil Tommelein beloven noch uitsluiten. "Ik onderzoek de opties en de noodzakelijkheid om in zeer uitzonderlijke gevallen in een digitale meter te voorzien die op afstand kan communiceren via bekabeling", aldus Tommelein.

De energieminister wijst er wel op dat er geen wetenschappelijke evidentie is over het bestaan van elektrohypersensitiviteit. "Er moet met uitzonderingen ook voorzichtig worden omgesprongen, want het kan niet de bedoeling zijn dat elke willekeurige Vlaming zich kan verschuilen achter elektrohypersensitiviteit. Bovendien zal de uitzondering ook een meerkost betekenen", aldus nog Tommelein.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos beverke

  Over welke straling heeft hij het?Er zijn twee velden:het elektrisch en het magnetisch.Dat laatste is het gevaarlijkste en is niet af te schermen.Dat ze de meters ipv via 4G te laten werken het voor iedereen via kabel doen en er is geen probleem met straling .

 • RENE LENAERTS

  Meters hangen aan de stroomkabels, en ook die kunnen gebruikt worden voor data - uitwisseling.

 • vanaeken jokke

  Mijn partner heeft stralingsziekte opgelopen, 4G is al verschrikkelijk sterk, je kan zowel in je microgolf kruipen. Je zou die meters een moeten zien uitslaan, en de gevolgen daarvan zijn de oorzaak van allerlei nieuwe aandoeningen en blijvende invaliditeit. Op ons dakappartement staat een Proximus mast. In de nabijheid zijn dan ook nog eens hoogspanningsmasten, er is ook veel radioverkeer, verhuizen heeft erger niet veel zin, de metingen beneden en 150 km verder maken weinig verschil.

 • guido vermeyen

  De aap komt uit de mouw...hij dacht zeker , we gaan die dingen installeren, maar rekende niet op alerte mensen, boemerang keert terug....overal is er straling, ruimte, draden, wi-fi, echter de mens kan maar een hoeveelheid aan...het is ook daarom bij mri-scan- de behandelaar een geigertellerke in zijn zak heeft....en die straling ....

 • GERARD DE PELECIJN

  Het leven is niet meer zoals vroeger, overal worden we nu opgeladen, zelfs onze haren gaan reizen naar omhoog!