Tommelein: “Geen windmolens meer zonder betrokkenheid van mensen die er rond wonen”

Open Vld-lijsttrekker en gewezen minister van Energie Bart Tommelein.
BELGA Open Vld-lijsttrekker en gewezen minister van Energie Bart Tommelein.
"We moeten in Vlaanderen stoppen met windmolens te bouwen zonder medewerking van de mensen die er rond wonen. Wat mij betreft komt er in Vlaanderen geen windmolen meer zonder dat de mensen er mee in investeren en er zelf ook rendement uit halen". Dat heeft Open Vld-lijsttrekker en gewezen minister van Energie Bart Tommelein vandaag gezegd in het VTM Nieuws.

Om de doelstellingen op het vlak van hernieuwbare energie te halen, moet Vlaanderen niet alleen inzetten op zonne-energie, er moeten ook extra windmolens komen. Een belangrijk obstakel voor die windmolens is het ontbreken van draagvlak op lokaal niveau. Dat gaat van lokale protesten tot burgemeesters "die bang zijn om hun nek uit te steken", aldus Tommelein.

Als het van de Open Vld'er afhangt, kan het draagvlak voor windmolens versterkt worden door de betrokkenheid van de buurt te vergroten. Zo wil hij dat buurtbewoners kunnen investeren in windmolens en er nadien ook de vruchten van kunnen plukken.

"Dat betekent wat mij betreft dat er geen windmolens meer in Vlaanderen komen zonder dat mensen er mee in investeren en er ook de winst uit halen. Die winst moet niet naar de grote bedrijven of het buitenland gaan. Het zijn de mensen die in de buurt wonen van zo'n windmolen die moeten mee kunnen genieten van de productie en winst van windmolen", aldus Tommelein. Hij wil die voorwaarde ook graag laten inschrijven in het volgende Vlaamse regeerakkoord.

Volgens Tommelein zijn er nu al coöperatieve projecten waar mensen drie tot zes procent rendement krijgen op hun investering. "Er is geen enkel spaarproduct waar je zes procent rendement haalt", klonk het nog.

Benny Proot

Lees ook: 

Bart Tommelein (Open Vld): “Klimaatjongeren hebben gelijk, het is onaanvaardbaar dat politici hun verantwoordelijkheid niet nemen”
46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssens

  Dus geen windmolens meer surtout. Mentaliteit van de meeste mensen: ik wil groener leven, maar liefst niet te dicht bij mij in de buurt zetten.

 • patrick morel

  Van de eerste leugen niet dood, hij heeft alle eigenaars van zonnepanelen gesjost met zijn slimme meter, wie gelooft die gast nog.

 • els deman

  Windmolens = hoge CO2 productiekost + vééél plaats nodig (wegens de "windschaduw") + ernstige verstoring zeedieren.

 • JOANNES BELMANS

  eens ze uw geld vasthebben zullen ze de regels wel veranderen. dan is het niet eerlijk tegenover anderen die geen rendement krijgen.?????

 • Jef Van De Plas

  Rendeert een zonnepanelenpark niet beter ? Weet iemand dat ? en, als bomen CO2 omzetten in zuurstof, waaromplanten wij dan geen bomen in plaats van windmolens ? Simpele vraag he ? is er ook een goed antwoord ?