Tommelein: "Ethische klok niet terugdraaien"

Open Vld wil niet dat de ethische klok wordt teruggedraaid. De partij neemt zich de vrijheid om indien nodig een parlementair initiatief te nemen en daarvoor een meerderheid te zoeken. Dat heeft Bart Tommelein, Kamerfractieleider van Open Vld, verklaard. Hij reageerde op verklaringen gisterenavond van ex-CD&V-voorzitter Etienne Schouppe.

Schouppe liet in het VRT-programma 'De Keien van de Wetstraat' weten dat er binnen de meerderheid afspraken gemaakt zijn om over dossiers die de coalitie uit elkaar kunnen spelen voorafgaandelijk overleg te plegen.

"Njet tegen ethische initiatieven"
Tommelein interpreteert de uitlatingen van Schouppe als een njet tegen nieuwe ethische initiatieven. Daar kan volgens de liberaal geen sprake van zijn. "We hebben de voorbije acht jaar het land gemoderniseerd. Er staat in het regeerakkoord niets over in, maar als fractie nemen wij de vrijheid om initiatieven te nemen en daarvoor een parlementaire meerderheid te zoeken", verklaarde Tommelein in het halfrond. Hij kreeg voor zijn stelling applaus van liberalen én socialisten.

Achteraf preciseerde Tommelein niet gezegd te hebben dat er niet eerst binnen de meerderheid overleg zal worden gepleegd. Maar als een consensus onmogelijk blijkt, zal een parlementair initiatief worden genomen. "De klok kan niet worden teruggedraaid", luidde het. (belga/tdb)

Bart Tommelein.
UNKNOWN Bart Tommelein.