Tommelein: "Cafébaas die dronken klant alcohol serveert, moet niet naar de cel"

UNKNOWN

Open Vld-fractievoorzitter in de Senaat Bart Tommelein wil dat cafébazen niet langer gevangenisstraf riskeren wanneer ze dronken klanten toch alcohol serveren. Hij stelt dit naar aanleiding van een nieuwe strafzaak tegen een cafébaas omdat één van zijn klanten zich dood dronk. De verantwoordelijkheid voor drankgebruik moet in de eerste plaats bij de gebruiker liggen, aldus Tommelein.
 
Verouderd
Vandaag bepaalt de besluitwet van 19 november 1939 dat iedereen die nog "dronkenmakende dranken" opdient aan een persoon die kennelijk dronken is, gestraft wordt. Volgens Bart Tommelein is deze wet niet alleen verouderd maar vooral onduidelijk en zorgt ze voor willekeur. Nergens in de wet staat de term "kennelijk dronken" gedefinieerd. De huidige regelgeving is dusdanig slecht geformuleerd dat naar de letter van de wet elke cafébaas die klanten bedient die kennelijk dronken zijn, strafbaar is.
 
Andere grenzen
"Het is veelal onmogelijk om vast te stellen wie 'kennelijk dronken' is", zegt de Open Vld'er. "Elk persoon heeft andere grenzen. De een is dronken na vijf pintjes, de ander pas na tien. Ook de tijd en de soorten dranken die genuttigd worden spelen hierbij een rol. Hierbij komt dat men het ook niet altijd kan zien of iemand dronken is."
 
Bart Tommelein verwijst naar zijn wetsvoorstel om deze verouderde wet te schrappen. (belga/ddh)