Tom Van Grieken: “Onze missie is duidelijk: de grootste worden in 2024"

Vlaams Belang lanceert slogan ‘Het enige alternatief’

Tom Van Grieken reageerde strijdvaardig op het nieuws over de peiling.
BELGA Tom Van Grieken reageerde strijdvaardig op het nieuws over de peiling.
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reageert uiteraard verheugd op de score van zijn partij in onze Grote Peiling. De uitslag was deels verwacht, maar dat Vlaams Belang de grootste zou worden, had ook Van Grieken niet zien aankomen, zegt hij vanavond op een strijdmeeting van zijn partij in Gent.

“Ik had wel het gevoel dat we vooruit gingen gaan, maar dat we de grootste zouden zijn in de peiling, ja... Dat is zelfs onverhoopt voor ons”, reageert Van Grieken bij VTM Nieuws. “Als ik door de straat liep, hoorde ik regelmatig mensen zeggen dat het onaanvaardbaar is hoe wij aan de kant zijn gezet ondanks dat we de grote winnaar waren op 26 mei.”

Volgens Van Grieken is zijn partij de enige optie voor een kiezer die verandering wil. “Wij zeggen met deze campagne heel duidelijk dat Vlaams Belang het enige alternatief is”, klinkt het. "Dat is voor vriend en vijand toch wel duidelijk: als je echt verandering wil in dit land, dan kan dat alleen maar met het Vlaams Belang.” 

Vlaams Belang was op 26 mei de tweede grootste partij na N-VA, maar samen haalden beide partijen geen meerderheid. Bovendien was er geen enkele andere partij die met Vlaams Belang wilde onderhandelen en dus werd de partij aan de kant geschoven. Voor Van Grieken is de ‘missie' voor zijn partij dan ook duidelijk: de grootste worden in 2024, wanneer in principe de volgende Vlaamse en federale verkiezingen plaatsvinden. "Want enkel als we de grootse worden, kunnen ze ons niet negeren.”

Vlaams Belangers Guy D'haeseleer, Chris Janssens, Tom Van Grieken en Barbara Pas vanavond op een 'strijdmeeting’ van de partij in Gent.
BELGA Vlaams Belangers Guy D'haeseleer, Chris Janssens, Tom Van Grieken en Barbara Pas vanavond op een 'strijdmeeting’ van de partij in Gent.

“2024 wordt het jaar van de ommekeer”

Vlaams Belang hield vanavond een strijdmeeting in Gent, waar zo’n duizend sympathisanten op af kwamen. De partij lanceerde er de “missie 2024". De sfeer in de zaal zat duidelijk goed nadat het nieuws over de peiling binnenkwam. Er waren waren opvallend meer jongeren aanwezig dan bij gelijkaardige manifestaties van het Vlaams Belang in het verleden. De partij onthulde ook ‘Het enige alternatief’ als de nieuwe slogan die Vlaams Belang de komende tijd zal gebruiken.

Voor Van Grieken maakt de peiling duidelijk dat Vlaams Belang in het midden van het debat zal zijn, “dat onze oplossingen centraal zullen staan. Dat wij de bakens zullen uitzetten. In 2024 moeten wij de grootste partij worden. Enkel zo worden wij incontournable en enkel zo kunnen we de Vlamingen een beleid geven waar onze mensen op de eerste plaats komen. 2024 moet het jaar van het de ommekeer worden! “, aldus Van Grieken, die meteen zijn partijgenoten waarschuwde: “Onze tegenstanders gaan alles uit de kast halen om ons onderuit te halen. Alle truken uithalen om ons tegen elkaar uit te spelen. Daarom moet ik u vragen om kalm te blijven en gewoon verder werken.”

Van Grieken wees erop dat we niet enkel een systeemcrisis van de Belgische “onstaat” beleven, maar dat ook de traditionele partijen in een existentiële crisis verkeren. Het is hoog tijd dat ze naar de kiezer luisteren. De meerderheid van de Vlamingen, en ook van CD&V en Open Vld, willen volgens hem geen cordon sanitaire rond het Vlaams Belang.]

“Vraag is hoe ernstig De Wever zijn eigen Startnota neemt”

Net zoals Vlaams fractieleider Chris Janssens eerder blikte Van Grieken terug op de gesprekken met Vlaams informateur Bart De Wever. De ‘startnota’ voor de Vlaamse regeringsonderhandelingen droeg volgens hem “onmiskenbaar een Vlaams Belangstempel”. “De vraag is echter hoe ernstig Bart De Wever zijn eigen Startnota neemt. CD&V’ers en Open Vld’ers beweren zelfs dat die nota niet eens op tafel is gelegd”, aldus Janssens, die betreurde dat De Wever Vlaams Belang heeft ingeruild voor CD&V en Open Vld: “Met het Vlaams Belang zou N-VA de broodnodige verandering kunnen realiseren. Met de verstarde traditionele partijen CD&V en Open Vld is verandering in dit land onmogelijk”. Van Grieken merkte op dat als CD&V en Open Vld hun zin krijgen, de N-VA haar handtekening zet onder een volgende verkiezingsnederlaag.

Chris Janssens kondigde aan dat het eerste voorstel van decreet van zijn partij in het hernieuwde Vlaams Parlement een wettelijk hoofddoekenverbod in het Vlaamse onderwijs zal zijn.

BELGA

“Dit is een regering die wegloopt van de zaken”

Voor Kamerfractieleidster Barbara Pas doet wat er overblijft van de federale regering denken aan de Titanic. Maar in tegenstelling tot het historische schip, is dat van de Belgische regering een ‘zwalpend schip’, waar de eerste matrozen al overboord sprongen bij het eerste zicht van een ijsberg. De N-VA-excellenties hoopten volgens Pas dankzij Marrakesh een paar maanden voor de verkiezingen “vier jaar wanbeleid van zich af te kunnen schudden”. “Kapitein Charles Michel nam, nadat hij door een totaal gebrek aan stuurmanskunsten zijn schip tot zinken bracht, als eerste plaats in de riante reddingssloep van de Europese Raad. En voor die andere rat, zijn eerste stuurman Didier Reynders, staat intussen ook een luxueuze reddingssloep klaar” als Europees commissaris voor Justitie.

Ze wees er ook op dat Reynders de veertiende excellentie is die “de zwalpende schuit, genaamd de Belgische regering verlaat”. “De veertiende! Dat is geen regering van lopende zaken, dat is een regering die wegloopt van de zaken”. En dan wordt Sophie Wilmès, “die zich in het verleden in de Vlaamse rand heeft laten kennen als de Vlamingenhaatster uitstek”, genoemd als de nieuwe kapitein. “Eentje van het soort dat elke ochtend een uur te vroeg opstaat, gewoon om zo de Vlamingen nog een uurtje langer te kunnen haten”, aldus nog Barbara Pas.

De Kamerfractieleidster haalde ook zwaar uit naar de N-VA, waarmee premier Charles Michel vooraf overleg pleegde over de aanstelling van Reynders. “De N-VA verzette zich op geen enkel ogenblik tegen het feit dat beide Europese topjobs in liberale francofone handen terecht kwamen”, aldus Pas. Ze wees erop dat de partij zich ‘ruggengraatloos’ opstelde omdat ze hoopte op een hoge post bij de Europese Investeringsbank voor uittredend Vlaams minister Philippe Muyters of ex-federaal minister Johan Van Overtveldt.

Kamerfractieleider Barbara Pas.
BELGA Kamerfractieleider Barbara Pas.14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Claes

  Succes Tom !!

 • Ludwin De Roest

  Veel succes gewenst bij de verkiezingen begin volgend jaar

 • Susie Casteleyn

  In 2024 zal er geen enkele partij nog aan VLAAMS BELANG kunnen tippen want ze blijven aangroeien! Mijn stem blijven ze behouden. Toppie

 • luc caels

  Jens, dat zijn mensen die het willen zien veranderen. Niet meer of niet minder

 • adam naaktgeboren

  Het kalf is allang verdronken. Wat het VB destijds en nu verkondigde is realiteit geworden. Iedereen lachte hun uit maar vanbinnen dacht iedereen dat ze weleens gelijk konden hebben. Dus zweeg iedereen en potterden de regering verder. Een wirwar van regels en wetten werden ons door de strot gejaagd waardoor je de bomen door het bos niet meer zag. Nu zitten we ermee. Dit hadden we niet zien aankomen zou Geens zeggen. Ooit zei zelfs iemand” we lossen de problemen op als ze zich voordoen” Te laat!